Varaždinska županija

Najveći interes ove godine bio je za upis u gimnazije, potom za strojarstvo i računarstvo

Objavljeno: 30.09.2023. 09:07

Zadnja izmjena: 30.09.2023. 09:07

Foto: Arhiva

U Varaždinskoj županiji najveći interes učenici su pri upisu u srednje škole ove godine iskazali za gimnazijski program, potom za smjer strojarstvo, brodogradnja i metalurgija te elektrotehniku i računarstvo, a nakon ljetnog i jesenskog roka ukupno je u prvi razred srednje škole upisano 1.820 učenika.

Vijećnica Spomenka Kiđemet Piskač na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije početkom srpnja postavila je pitanje županu Anđelku Stričaku o tome koliko je osmaša u Županiji nastavilo srednjoškolsko školovanje, koliko ih je pritom odabralo gimnanzije, a koliko strukovne škole i za koja zanimanja odnosno zvanja te za koje programe je ostalo mjesta za upis u jesenskom roku.

Župan Anđelko Stričak u svom odgovoru naveo je da je lani u Varaždinskoj županiji osnovnu školu završilo 1.650 učenika, a da se u srednje škole u ljetnom roku upisalo 1.785 učenika.

Od ukupnog broja upisanih, najviše ih je upisano u gimnazije, 22,23 posto od ukupnog broja. Slijedi smjer strojarstvo, brodogradnja i metalurgija, 14,56 posto, elektrotehniku i računalstvo upisalo je njih 11,96 posto, zdravstvo i socijalnu skrb 8,35 posto, ekonomiju, trgovinu i poslovnu administraciju 7,39 posto, turizam i ugostiteljstvo 5,98 posto, poljoprivredu, prehranu i veterinu 5,08 posto.

Nešto manji interes bilježi graditeljstvo i geodezija, budući da je taj smjer upisalo 4,85 posto od ukupnog broja upisanih u ljetnom roku, potom osobne, usluge zaštite i druge usluge, 4,51 posto, promet i logistika 3,67 posto, grafička tehnologija i audio - vizualno oblikovanje 3,39 posto, šumarstvo, preradu i obrada drva 2,54 posto i umjetnost 2,48 posto. Najmanji interes učenika privukli su smjer tekstil i koža, svega 1,58 posto od ukupnog broja upisanih te geologija, rudarstvo, nafta i kemijska tehnologija, 1,41 posto, razvidno je iz odgovora župana.

Nakon ljetnog i jesenskog roka upisano 1.820 novih učenika 

Za jesenski upisni rok, pak, ostalo je slobodnih mjesta za upis u programe gimnazija, grafičar pripreme, grafičar tiska, konobar, ekološki tehničar, geološki tehničar, rudarski tehničar, prehrambeni tehničar, monter suhe gradnje, galanterist, krojač, pekar, likovna umjetnost, agrotehničar, cvjećar, kuhar, poljoprivredni gospodarstvenik, ekonomist, pomoćni pekar, pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni cvjećar, pomoćni vrtlar, pomoćni stolar i pomoćni bravar, naveo je Stričak u pisanom odgovoru.

Nadalje, navodi da je nakon završenog ljetnog i jesenskog upisnog roka u srednje škole na području Županije u 1. razred upisano ukupno 1.820 učenika, što je za četiri učenika više nego prethodne školske godine. Konačni rezultati bit će poznati nakon što se pribroje i upisani u naknadnom roku, koji je završio jučer (29. rujna).

Komentari