Reformisti o očitovanju HERA-e

Natalija Martinčević: "Suština priče je da Topolnjak uz pomoć Habuša postane gospodar Termoplina"

Objavljeno: 11.05.2016. 13:22

Zadnja izmjena: 11.05.2016. 13:46

Foto: Arhiva

Pozivajući se na izvješće HERA-e, u kojem se navodi kako je Grad trebao ugovoriti fiksnu, a ne promijenjivu cijenu, Natalija Martinčević proziva gradonačelnika Habuša za cijeli niz manipulacija vezanih uz Termoplin. Reformisti tako zahtijevaju od gradonačelika potpuno izvješće o svim poslovnim odnosima između Grada i Termoplina i povrat novca za nanesenu štetu.

U izvješću HERA-e, također stoji, da ukoliko je već dogovorena promjenjiva cijena, dobavljač je, u ovom slučaju Termoplin, dužan obavijestiti potrošača i to 30 dana ranije, što oni nisu učinili. Reformisti tako tvrde da je iz navedenog vidljiva namjera da se oštete proračuni gradskih institucija i nanese šteta interesima građana grada Varaždina.

>>Habuš: Termoplin prema očitovanju HERA-e nije oštetio Grad Varaždin za milijun i pol kuna

"O karakteru gradonačelika"

Natalija Martinčević osvrnula se i na komentar gradonačelnika Habuša, na nalaz unutarnjeg revizora, koji je potvrdio da su se gradskim ustanovama fakturirale znatno veće cijene od ugovorenih, a koji glasi: "To nije šteta, jer u Hrvatskoj postoje mjesta gdje se plin plaća skuplje..."

Martinčević postavlja pitanje, razumije li gradonačelnik što je to tržište, javna nabava i što je to ugovor i ugovorena cijena. Nije joj promaklo komentirati niti situaciju u kojoj gradonačelnik Habuš smatra da je odgovornost za situaciju na pročelnici Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu, Mireli Ivanković. Martinčević na to kaže kako je prebacivanje odgovornosti na zaposlenike gradske uprave potpuni izostanak odgovornosti, ali i da govori kako navodi: "...o karakteru osobe koja danas predstavlja naš grad."

"Zahtijevamo potpuno izvješće"

Tvrdi da je suština priče koju je HNS pokrenuo 2015. godine, prodaja dionica Termoplina u vlasništvu Grada Varaždina privatnom vlasniku Termoplina. "Time bi privatna osoba došla u posjed mreže koju su gradile i plaćale generacije Varaždinaca te postala monopolist i potpuni gospodar cijena plina kao jednog od najvažnijih resursa ključnog za kvalitetu života naših građana i funkcioniranje našeg gospodarstva." - zaključuje Martinčević.

Ta inicijativa HNS-a bila je zaustavljena, kako ističe, najavom Reformista o raspisivanju referenduma u slučaju takve odluke u cilju zaštite građana i gospodarstva.

- Grad Varaždin je u poziciji da s 51% vlasništva zapravo ne upravlja Termoplinom i ne donosi ključne odluke, već to čini privatni vlasnik Termoplina s manjinskim udjelom. Reformisti zahtijevaju od gradonačelnika potpuno izvješće o svim poslovnim odnosima između Grada i Termoplina te povrat novca od Termoplina za do sada nanesenu štetu - zaključuju Reformisti.

Komentari