Potpredsjednik Vlade Uzelac na tribini o ljudskim pravima

Objavljeno: 13.07.2011. 10:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Varaždinska županija

Na inicijativu potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodana Uzelca, u suradnji s Uredom za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, u Županijskoj palači Varaždinske županije održana je javna tribina na temu "Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva".

Okupljenima se željela skrenuti pozornost na najugroženije skupine u Hrvatskoj kao i na njihovu budućnost u Europskoj uniji. Kako je u predavanju istaknuo Slobodan Uzelac, stanje ljudskih prava u Hrvatskoj može se podijeliti u tri kategorije: u političkoj i institucionalnoj sve je više-manje u redu, odnosno postoji deklarativna i zakonska podrška ljudskim pravima. No u trećoj, onoj životnoj stvari nisu onakve kakve bi trebale biti.

- To naravno nije posebitost naše zemlje, no neki u Hrvatskoj smatraju da se prava manjina danas štite uglavnom zbog toga jer to traži Europska unija. Istina je suprotna,  ljudska prava štite se ponajprije zbog nas samih, a ulazak u EU proširuje taj prostor zaštite – istaknuo je Uzelac te naznačio da su, što se tiče kršenja ljudskih prava, najugroženija djeca, osobe s invaliditetom te manjine u najširem smislu, od nacionalnih, vjerskih do seksualnih.

Osvrnuo se i na nedavno završene izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina te istaknuo kako slab odaziv i nije neočekivan, obzirom da je riječ o savjetodavnim tijelima u okviru tijela vlasti. Naznačio je i kako bi možda trebalo preispitati ovaj model i iznaći praktičnije rješenje kako bi njihova efikasnost bila veća.

Izlaganje je potaknulo brojna pitanja prisutnih sudionika između kojih su bili i vijećnici Županijske skupštine, načelnici i gradonačelnici s područja naše Županije, predstavnici udruga civilnog društva, nacionalnih manjina, obrazovnih i zdravstvenih ustanova,  tijela  državne uprave, pravosudnih tijela, županijskih radnih tijela za civilno društvo te građana.

Komentari