izvanredna sjednica

IZVANREDNA SJEDNICA Bale pred konačnim rješenjem? Žestoka rasprava trajala je tri sata...

Današnja izvanredna sjednica varaždinskog Gradskog vijeća sazvana je kako bi se vijećnike upoznalo s raskidom ugovora s T&H Investom, što prema uvodnom izlaganju zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, ali i riječima gradonačelnika Ivana Čehoka te predsjednika vijeća Damira Habijana – rješava problem bala u Brezju....

Piše: Mateja

Objavljeno: 19.02.2019. 18:04

Zadnja izmjena: 20.02.2019. 08:40

Foto: Luka Šalamun

Današnja izvanredna sjednica varaždinskog Gradskog vijeća sazvana je kako bi se vijećnike upoznalo s raskidom ugovora s T&H Investom i poništenjem koncesije dodijeljene zajednici ponuditelja, što prema uvodnom izlaganju zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, ali i riječima gradonačelnika Ivana Čehoka te predsjednika vijeća Damira Habijana – rješava problem bala u Brezju.

- Tijek vremena odradio je svoje. Otpad nema svojstva koja je nekada imao. Nadzorni odbor Varkoma donio je odluku za raskid ugovora s T&H Investom i ima obvezu riješiti problem baliranog otpada – rekao je Avar.

- Ovime se skida teret dva ugovora koji je priču stavio u pat poziciju - dodao je Avar.

- Stručno tijelo ministarstva sastavljeno od devet članova reklo je da otpad više ne može ići u MBO, da se ne može više obrađivati, nego da se jednostavno odloži – obrazložio je gradonačenik Ivan Čehok, uz napomenu kako je takav zaključak donesen na temelju uzorkovanja otpada kojega je proveo Bioinstitut.

Tijek vremena odradio je svoje. Otpad nema svojstva koja je nekada imao. Nadzorni odbor Varkoma donio je odluku za raskid ugovora s T&H Investom i ima obvezu riješiti problem baliranog otpadaZlatan Avar

Prigovor oporbenih vijećnika iz SDP-a i Lige za Varaždin bio je da su imali svega 24 sata za proučavanje 90-ak stranica materijala, dok je Davor Patafta protiv gradonačelnika Čehoka najavio i kaznenu prijavu..

- Smiješno, neodgovorno, neprofesionalno, diletantski i aljkavo. Osobno ću podići kaznenu prijavu protiv gradonačelnika, jer smatram da se takva odluka bez analiza i konstruktivnih rasprava ne može donijeti. To sam govorio kada smo imali i sedam dana za neke stvari, a ovo je  sramota – rekao je Patafta.

Stručno rijelo ministarstva sastavljeno od devet članova reklo je da otpad više ne može ići u MBO, da se ne može više obrađivati, nego da se jednostavno odložiIvan Čehok
Čehokov odgovor glasio je kako dokument na stranicama ministarstva stoji šest mjeseci, odnosno da se odluka donosi na temelju plana koji je prihvaćen na sjednici Gradskog vijeća „ali su ga očito zaboravili“.

U dugoj raspravi koja je uslijedila Patafta je dodatno obrazložio kako podnosi tužbu za slučaj da se u budućnosti utvrdi kako je raskidanjem ugovora s T&H Investom nastala šteta za Grad Varaždin.

Ide se raskidati ugovor koji je ništetan. To je samo dokaz da ugovor nije ništetan i da će T&H imati još bolju poziciju u sporu. Zato ću i pokrenuti neke postupkeDavor Patafta
- Ide se raskidati ugovor koji je ništetan. To je samo dokaz da ugovor nije ništetan i da će T&H Invest imati još bolju poziciju u sporu – nadodao je Patafta, kazavši kako  od također "certificiranog tijela" posjeduje suprotno mišljenje, odnosno da otpad ima svojstva zbog kojih bi morao biti obrađen ("ima biologije - zbog toga i smrdi")

Neven Bosilj Čehoka je prozvao uzrokom svih problema u gradu.

- Gdje je bilo kakvo pravno mišljenje? Gdje su jamstva da je to okej? Može stvarno biti da je sve super, ali iz ovih par stranica koje smo dobili to se uistinu ne može vidjeti – rekao je Bosilj.

Gdje je bilo kakvo pravno mišljenje? Gdje su jamstva da je to okej? Neven Bosilj

Čehok mu je odgovorio kako su gradski odvjetnici dali mišljenje o odluci koja je danas bila na stolu, ali i dodao kako ih za razliku od SDP-a plaćaju za četvrtinu manje.

- Prestanite varati građane Varaždina! Tri milijuna kuna vas je koštao samo jedan odvjetnik, danas prominentni prosvjednik u gradu. A gdje je JUGS?! – riječi su Čehoka.

Tko uistinu stoji iza T&H Investa koji polaže pravo na varaždinske bale?Denis Mladenović

Denis Mladenović upitao je Davora Pataftu „tko uistinu stoji iza T&H Investa koji polaže pravo na varaždinske bale“, kazavši kako je pročitao da su to njegova supruga i otac.

- Ako je to točno, zastupate krupni kapital umjesto građane Varaždina – rekao je Mladenović.

- Ako je moj otac, nisam ja. Drugo, nisam oženjen. Vidjet ćete da dajem informacije koje idu na štetu T&H-u, da netko ne bi rekao kako sam znao a nisam upozorio. Zato ću i pokrenuti neke postupke, da netko ne kaže da su donesene odluke koje idu u prilog T&H-u – odgovorio mu je Patafta.

To je odluka koja predstavlja promjenu i nudi spas od bala!Damir Habijan

U raspravu se uključio i Damir Habijan ispred kluba HDZ-a koji je pozvao svoje vijećnike da stanu iza odluke Grada Varaždina o raskidu ugovora.

- To je odluka koja predstavlja promjenu i nudi spas od bala. Ovaj problem nadilazi pitanje lijevih i desnih, nacionalnih i političkih stajališta – bio je zaključak Damira Habijana.

- Klinci su mi bili mali kad su se prve bale počele skupljati, sad su veći od mene. Dajte da ne izgubimo još dvije generacije! Idemo riješiti bale - nadovezao se Habijanov stranački kolega Robert Gotić.

Klinci su mi bili mali kad su se prve bale počele skupljati, sad su veći od mene. Dajte da ne izgubimo još dvije generacije!Robert Gotić

Komentari