Podaci HZJZ-a

Varaždinska županija pri hrvatskom vrhu po procijepljenosti protiv HPV-a, imamo podatke

Objavljeno: 21.01.2024. 08:42

Zadnja izmjena: 21.01.2024. 12:02

Varaždinska županija je, uz susjednu Krapinsko-zagorsku, u hrvatskom vrhu po procijepljenosti djece protiv HPV-a, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), predstavljajući rezultate javno-zdravstvene i edukativne kampanje 'Budi mRAK roditelj'.

Prema posljednjim podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je protiv HPV-a cijepljeno 51 posto djevojčica i 34 posto dječaka do 15. godine i to barem s jednom dozom cjepiva.

- Što se tiče županija, najbolji odaziv za cijepljenje bilo je u Krapinsko-zagorskoj županiji i to je čak 70 posto bila procijepljenost, zatim u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Koprivničkoj županiji - rekla Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Iz HZJZ-a smo dobili podatke za našu županiju - procijepljeno je 73 posto djevojčica i 56 posto dječaka. To daje ukupnu stopu procijepljenosti od 64,5 posto.

Još smo daleko od 90 posto procijepljenosti

Unatoč tome što je cjepivo protiv HPV-a, koji je glavni uzročnik raka vrata maternice i još pet vrsta raka, godinama besplatno i dostupno za mlade, odaziv i dalje nije dovoljno dobar, smatraju stručnjaci.

- Mladi su educirani, ali roditelji nisu još dovoljno osviješteni. Ovdje govorimo o cjepivu protiv raka, a brojke nisu dostigle ono što bi trebalo biti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a to je procijepljenost 90 posto djevojčica do 15. godine. Pomak se vidi, ali nama trebaju tih 90 posto i to očekujemo realizirati ubrzo - poručila je Neda Ferenčić Vrban, liječnica školske medicine i tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Komentari