'interact green'

eTV - Na račun Grada Varaždina sjelo dva milijuna eura za Dravsku park šumu, evo o čemu je riječ

'Napravit će se digitalna platforma koja će imati interpretacijske table i senzore za mjerenje kvalitete zraka, svjetlosnog zagađenja'
Objavljeno: 21.03.2024. 12:49

Zadnja izmjena: 21.03.2024. 12:49

Foto: Lidija Filipović

Danas se obilježava Međunarodni dan šuma, a tim povodom na izletištu Drava gradonačelnik Neven Bosilj predstavio je novosti vezane uz projekt InterACT Green - revitalizacije i uređenja dijelova Dravske park šume.

Naime, kako je istaknuo Bosilj, uspješno je završena faza incijacije projekta koji je ukupno vrijedan 5,1 milijuna eura, a 80 posto je bespovratnih sredstava sufinanciranih od strane Europske Urbane Inicijative.

- Našli smo se na ovoj lokaciji da se pohvalimo da je ovaj tjedan izvršena uplata direktno iz Brisela, dakle 50% bespovratnih sredstava za ovaj projekt od 2,1 miliona eura na račun grada. Uređivat će se staze, uređivat će se na sjecištima staza šumski trgovi. Sve će se raditi sukladno zelenoj politici Europske unije. Uređivat će se riječna riva, na onome segmentu ispred bit će park skulptura gdje će varaždinski i hrvatski umjetnici dobiti priliku da naprave svoje skulpture – naglasio je Bosilj.

'100 tisuća eura za nove sadnice'

Jedan od partnera je Fakultet organizacije i informatike koji će sudjelovati u digitalnom dijelu projekta. Također, predviđena je i sadnja drveta na prostoru izletišta u suradnji s Hrvatskim šumama.

- Napravit će se digitalna platforma koja će imati interpretacijske table i senzore za mjerenje kvalitete zraka, svjetlosnog zagađenja, ljudi će moći prijavljivati ilegalno odbačene otpade u šumu i slično. U sklopu tih 5,2 milijuna eura vrijednog projekta gdje su 4,2 milijuna bespovratna sredstva, jedan milijun će se osigurati kroz proračun. Na primjer, 100 tisuća eura je praktički predviđeno da Grad da Hrvatskih šumama, da se posebnim sadnicama revitalizira i oplemeni Dravska šuma – zaključio je.

Kupalištem Drava upravljaju Gradski bazeni, a ravnateljica Jelena Pavleković istaknula je kako brinu za ovo područje za dobrobit kupača i kao zaštitari prirode. Ove godine rezat će se krošnje nekoliko stabala te je u planu i sadnja novih. 

 

 

Komentari