sazvana presica

eTV - Bosilj: 'Ovom odlukom omogućit ćemo rast plaća za 98 posto Varaždinaca'

U palači Patačić održana je konferencija na kojoj su gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković najavili otvaranje savjetovanja o izmjenama Odluka o porezima Grada Varaždina i komunalnoj naknadi. 
Objavljeno: 17.10.2023. 13:24

Zadnja izmjena: 17.10.2023. 17:41

Foto: Boris Matijašec

U palači Patačić održana je konferencija na kojoj su gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković najavili otvaranje savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o izmjenama Odluka o porezima Grada Varaždina i komunalnoj naknadi. 

Gradonačelnik Neven Bosilj najavio je kako se radi o nacrtu pet odluka koje su vezane uz poreze i komunalne naknade, a kao dvije najvažnije je istaknuo onu o visini porezne stope godišnjeg poreza na dohodak Grada Varaždina i onu o visini komunalnog boda. Varaždinski gradonačelnik rekao je kako će Grad Varaždin ovom odlukom omogućiti rast plaća za 98 posto zaposlenih osoba.

- Otprilike prosjećna plaća koja iznosi oko 1500 eura bruto, dakle to je neto od 1056 eura, će rasti na godišnjoj razini za samca 37 eura, a za onoga koji ima jedno djete i olakšicu 177 eura, a s dvoje djece 271 eura. Ova cijela priča s ovom poreznom reformom su, kako bi naš narod rekao, kurvinska posla. Dakle, država je odlučila da neće uzeti od sebe ništa - rekao je gradonačelnik Varaždina. 

'Prisiljeni smo, trenutni sustav je neodrživ'

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković objasnio je kako je sustav održavanja komunalne infrastrukture s trenutnom visinom komunalne naknade neodrživ.

- Mi smo prisiljeni podići vrijednost boda za 25 posto. Ako gledate samo inflaciju, ona službeno na Državnom zavodu za statistiku iznosi 25,8 posto, ali svi znamo da inflacija i ustvari taj službeni podatak o inflaciji kad ga primijenite na mikrolokaciju i na cijenu asfalta je otišao puno više gore. Mi se trudimo da idu cijene gore minimalno onoliko koliko mislimo da trebaju ići da se zadrži ovakav sandard kakav Varaždinci imaju - zaključno je rekao Marković.

Iz gradske uprave medijima su dostavili i sljedeće tablične podatke:




Komentari