VIRTUALNA ŠETNJA

eTV - Ovako će izgledati Posjetiteljski centar Gaveznica: Erupcije lave, 'svemirska vaga', 'soba ahata'...

Projekt je pokrenula Županija u suradnji s Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije, uz podršku Grada Lepoglave....
Objavljeno: 25.01.2024. 12:57

Zadnja izmjena: 25.01.2024. 12:57

Foto: Sebastian Krehula

Završilo je projektiranje Posjetiteljskog centra Gaveznica koji će biti izgrađen u Lepoglavi uz istoimeni geološki spomenik prirode, a projekt su danas predstavili gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i varaždinski župan Anđelko Stričak. 

Projekt je pokrenula Županija u suradnji s Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije, uz podršku Grada Lepoglave.

- Dovršena je projektno-tehnička dokumentacija, a za njezinu izradu je Javna ustanova Priroda osigurala gotovo 120 tisuća eura bespovratnih sredstava po natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Centar za posjetitelje će biti izgrađen uz sam lokalitet. Prostirat će se na oko 1.300 kvadrata, imat će podrum i 2 etaže, a najveći dio će odnositi na edukacijsko-istraživački dio – rekao je Stričak dodavši kako će biti i mnoštvo atrakcija poput erupcije i izlijevanja lave, a postojat će i 'soba ahata' i 'svemirska vaga'.

'Jedino ovakvo nalazište'

Vrijednost projekta je oko osam milijuna eura, a župan je istaknuo kako će se Posjetiteljski centar prijaviti za sufinanciranje iz EU fondova. Ovaj projekt ima veliki značaj za Lepoglavu, rekao je gradonačelnik Škvarić, ali značaj prelazi i lokalne i regionalne okvire.

- Gaveznica je šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj i jedino nalazište ahata u našoj državi. Bilo je to i područje kamenoloma, pa smo morali čistiti i naslage otpada, no napravili smo projekt sa sadržajem na kojeg moramo biti ponosni – objašnjava te kaže kako je lokacija značajna u obrazovanju, ali doprinijet će i razvoju turizma.

Ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije, Sanja Kopjar, istaknula je kako će uz pomoć modernih tehnologija na zanimljiv način biti prikazane tematske cjeline o vulkanima i njihovoj povijesti. To će se dočarati upotrebom multimedije, svjetlosnih efekata, dimom, mirisima, projekcijama i slično, dodala je.

 

Komentari