novi sustav odvožnje..

Čehok najavio korekciju sustava odvoza i cijena otpada, evo kada i kako to namjerava učiniti

Počeo je novi način prikupljanja otpada, a građani su se suočili s drugačijim sortiranjem, novim cijenama i novim rasporedom odvožnje. Ipak, u formiranju novih cijena najgore su prošli stanari koji sami žive u stambenim zgradama, pa samo pitali gradonačelnika kako se planira riješiti taj problem.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.10.2018. 08:48

Zadnja izmjena: 30.10.2018. 08:48

Počeo je novi način prikupljanja otpada, a građani su se suočili s drugačijim sortiranjem, novim cijenama i novim rasporedom odvožnje. Gradonačelnik Čehok istaknuo je kako su Varaždinci su u prvih par mjeseci smanjili količinu miješanog otpada za 30 posto, što smatra velikim uspjehom. Ipak, u formiranju novih cijena najgore su prošli stanari koji sami žive u stambenim zgradama, pa samo pitali gradonačelnika kako se planira riješiti taj problem.

Kako kaže, jedini razlog povećanja cijene je usklađivanje načina skupljanja, odvoza i zbrinjavanja otpada s novim zakonskim i podzakonskim aktima. Prema njegovim riječima, država je ta koja je propisala uslugu odvojenoga skupljanja, odvoženja i zbrinjavanja biootpada i ostalog komunalnog otpada.

- U fiksnu cijenu Čistoća je bila obavezna uključiti cijenu biootpada i stoga je cijena povećana, ali te je račune moguće smanjiti ako se rjeđe odvozi ostali otpad - objašnjava Čehok i dodaje kako nije točno da se manje odvozi, a računi su veći jer građani imaju jasne računice odvoza i sve im je prikazano u tablicama. 

Kako objašnjava gradonačelnik, nekada se biootpad nije razdvajao od ostalog otpada i samim time Čistoća sada mora više puta odvoziti. Dodaje, da iako zakon ne poznaje računanje cijene po cijeni domaćinstva, uredba dozvoljava da se stanari zgrade ipak dogovore da im se računi formiraju prema članu domaćinstva.

Prema Čehokovim riječima, građani ipak mogu biti mirni jer gradska vlast razumije socijalni trenutak, a spremna je pomoći i u izgradnji ''kaveza za spremnike'', pa i podzemnih spremnika, ali u suradnji s građanima.

- Nakon šest mjeseci provedbe nove uredbe ćemo korigirati cijeli sustav odvoza i zbrinjavanja i naplate. Svjestan sam da su najgore prošli građani koji žive sami u stambenih zgradama, a u suradnji s predstavnicima stanara i upraviteljima zgrada i samim građanima inzistirat ćemo na uvođenju naplate po članu domaćinstva - za kraj je rekao Čehok.

 

Komentari