projekt ginevra

Foto - Najavljeno testiranje autonomnih vozila u Varaždinu

Objavljeno: 23.10.2023. 12:33

Zadnja izmjena: 23.10.2023. 13:08

Foto: Ivana Bertović

Početna radionica projekta GINEVRA, u okviru Programa transnacionalne suradnje središnja Europa 2021-2027 održana je u palači Herzer. 

Glavni cilj projekta GINEVRA je povećati svijest i suradnju tijela javnog sektora i drugih dionika, te poboljšati upravljanje na više razina kako bi se pripremila sigurna i građanima prilagođena implementacija autonomnih vozila u malim i srednjim gradovima Središnje Europe. Grad Varaždin u suradnji s Razvojnom agencijom Sjever - DAN i inozemnim partnerima provodi projekt koji je sufinaciran iz programa Europske unije – INTERREG Central Europe, čija je ukupna vrijednost 2.536.965,40 EUR.

- Govorimo o autonomnim vozilima i svemu onom što nam nosi budućnost za srednje ili male gradove u EU. Namjera je EU da bi se do 2030. godine 20 posto prijeđenih kilometara na području Unije pokušalo pretvoritu u autonomno i mislim da je to vrlo optimističan scenarij - rekao je ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

Provest će se pilotno istraživanje

Voditelj odjela za EU fondove u sklopu Razvojne agencije Sjever- DAN Mario Šipek pojasnio je kako je provođenje projekta zamišljeno.

- Riječ je o projektu vezanom za uspostavu sustava autonomnih vozila u gradu Varaždinu, a imat ćemo pilotno istraživanje i testiranje između druge i treće godine projekta. Autonomna vozila trebala bi u budućnosti služiti za prijevoz putnika, kao i za transport roba, a sve to kako bi se smanjio urbani intenzitet transporta u gradu - objasnio je Šipek.

Komentari