sezona branja plodova

Idete u šumu brati gljive ili kestene? Treba vam dozvola Hrvatskih šuma

Objavljeno: 20.10.2022. 14:27

Zadnja izmjena: 20.10.2022. 14:28

Foto: ARHIVA

Diljem Hrvatske započela je sezona branja gljiva, kestena i drugih jesenskih plodova, no iz Hrvatskih šuma poručuju da za branje gljiva, kestena ili divljeg šipka treba dozvola te da se dnevno smije skupiti samo određena količina jesenskih plodova.

Prema pisanju RTL-a, Hrvatske šume poručuju da je dozvola besplatna te da se lako može nabaviti. 

- Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i važi do 31. prosinca iste godine. Izrađuje se tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju biljke i gljive, a zatim se odabiru zakonom dostupne biljke za sakupljanje. Zakonom dostupne biljke su one koje nisu strogo zaštićene vrste čiji je popis definiran pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Izrada dozvole potpuno je besplatna", dodaju iz Hrvatskih šuma te dodaju kako se dozvola se mora isprintati i nositi sa sobom. 

Pravila

Inače, postoji ograničenje koliko se čega smije ubrati. Gljiva se smije ubrati do tri kilograma dnevno, kestena do deset, a isto vrijedi i za druge plodove. Smijete pobrati i dva kilograma češera, potom pet komada lukovica, gomolja ili korijena. Također, smijete iz šume iznijeti i kilogram listova ili cvjetova.

Uskoro dolazi i vrijeme adventa pa je dobro znati da se smije sa sobom iz divljine ponijeti i pet kilograma crnogoričnih grana ili maksimalno tri grane. Humusa se smije uzeti pet kilograma dnevno.

Ako nadležne službe uhvate berača bez dozvole, kazna je od 1000 do 7000 kuna, a izriče je Šumarska inspekcija Državnog inspektorata.

Komentari