Pacijent na intenzivnoj

U čakovečkoj bolnici transfuzija dana pogrešnom pacijentu, evo službenog priopćenja

Transfuzija je obavljena u 19.30 sati da bi sat vremena kasnije, u 20.30 sati, pacijent dobio temperaturu te se, radi nadzora vitalnih funkcija i liječenja posttransfuzijske reakcije premješta u Jedinicu intenzivnog liječenja....
Objavljeno: 02.05.2022. 19:11

Zadnja izmjena: 02.05.2022. 20:04

Objavljujemo priopćenje koje je poslala Županijska bolnica Čakovec u nastavku:

U subotu navečer na Odjelu ortopedije Županijske bolnice Čakovec došlo je do nenamjerne pogreške u transfuziji krvi.

Doza koncentrata eritrocita, rezervirana za jednog pacijenta transfuzijom je dana drugom pacijentu, kojemu ona nije bila namijenjena.

Transfuzija je obavljena u 19.30 sati da bi sat vremena kasnije, u 20.30 sati, pacijent dobio temperaturu

te se, radi nadzora vitalnih funkcija i liječenja posttransfuzijske reakcije premješta u Jedinicu intenzivnog liječenja. 

Srećom dodatnih komplikacija nije bilo i pacijent je stabilan.

Županijska bolnica Čakovec odmah je po događaju isti prijavila Ministarstvu zdravstva. Istovremeno je ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović, od svih djelatnika uključenih u proces liječenja pacijenta, zatražio očitovanje i u bolnici će se u četvrtak, 5. svibnja,  provesti Izvanredni unutarnji nadzor.

- Pacijent, na sreću, nema nikakvih posljedica i osjeća se dobro. Čim sam dobio vijest o događaju, zajedno sam s voditeljem Odjela ortopedije, glavnom sestrom Odjela i glavnom sestrom bolnice, došao u bolnicu i ispričao se pacijentu, koji ne želi da s njegovim podacima izlazimo u javnost. Odmah sam o svemu obavijestio i Ministarstvo zdravstva i zatražio izvanredni nadzor, koji će se u četvrtak i obaviti. Po završetku nadzora, rezultate ćemo podijeliti s javnošću. U ovom je trenutku najvažnije da je pacijent dobro i učiniti ćemo sve da se ovakve greške više ne ponavljaju – ističe dr. Šegović. 

Komentari