tim supspecijalista

U varaždinskoj bolnici prvi puta izvedene zahtjevne operacije dojke

Objavljeno: 29.10.2021. 18:30

Zadnja izmjena: 29.10.2021. 18:30

Prvi put je u Općoj bolnici Varaždin izvedena operacija profilaktičke obostrane mastektomije s poštedom kože i areole te primarna rekonstrukcija dojki sa silikonskim protezama.

Radi se od pacijenticama koje imaju genske mutacije zbog kojih je povećana vjerojatnost pojave karcinoma. Radi se o zahtjevnoj tehnici kojom se ženama rekonstruira uklonjena dojka, a cilj je napraviti novu dojku koja će izgledom i veličinom biti najprikladnija uz drugu dojku te umanjiti psihološku traumu jer zahvaljujući tom zahvatu pacijentice ne gube osjećaj ženstvenosti i vraća im se povjerenje u vlastito tijelo.

U varaždinskoj bolnici oformljen je tim od četiri supspecijalista plastične kirurgije, a budući da takve operacije dosad nisu obavljali, odlučili su uspostaviti suradnju s Klinikom za tumore KBC Sestre milosrdnice iz koje je u Varaždin stigao plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth. Dr. sc. Nikica Knez, dr. med., spec. opće kirurgije, supspec. plastične kirurgije, dio je četveročlanog tima koji se pridružio dr. sc. Rothu.

U Obolnici su jučer operirane dvije pacijentice, a dr. sc. Andrej Roth objasnio je o kakvim je operacijama riječ. - Prva pacijentica, srećom, nije oboljela od karcinoma dojke, ali je imala genetskim testom utvrđenu predispoziciju te bi tijekom života, vjerojatno, dobila karcinom. Dogovorili smo se da spriječimo eventualni nastanak raka, da odstranimo tkivo dvije dojke, mastektomiju s očuvanjem kože i bradavice. Na neki način izljušti se tkivo dojke, koža i bradavica ostaju. I onda se kroz mišić uđe unutra, u prostor gdje se stavi ekspander koji se kasnije s vremenom puni izvana - rekao je.

- Bolnica ima četiri gotova plastična kirurga koji su educirani i to rade. Vidi se da barataju materijom, ali kako to nisu do sada radili, a ja dosta radim te operacije, rado sam se odazvao da prenesem neka svoja iskustva koja će im biti od koristi. Danas sam bio ovdje kao operater, a rado ću se odazvati sljedeći put kao asistent - rekao je dr. sc. Roth.

Komentari