priopćenje za medije

Uručen ugovor za radove na UPOV-u Varaždin izvođaču radova

Objavljeno: 02.03.2024. 09:34

Zadnja izmjena: 02.03.2024. 09:34

Objava tvrtke Varkom d.o.o.:

"Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin" je projekt kojim je tvrtka VARKOM d.o.o., javni isporučitelj vodnih usluga uspješno kandidirala za europska sredstva. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta procjenjuju se na 90.870.550,27 eura. Iznos financijske potpore Europske unije iznosi 64.866.799,79 eura. Projekt aglomeracije Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 233 km, 105 precrpnih stanica, tri kišno-retencijska bazena i sanaciju 2,5 km postojećih gravitacijskih cjevovoda.

U Županijskoj palači u Varaždinu je, u četvrtak, 29. veljače 2024., uz nazočnost predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana i ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, direktor VARKOM-a d.o.o. Bruno Ister uručio ugovor za radove na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV-u) Varaždin predstavniku izvođača radova, Rolandu Tušaru iz slovenskog GH Holdinga. Uručenju ugovora nazočili su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnici gradova i načelnici općina u Varaždinskoj županiji, ostali uzvanici i mediji.

Radovi na dogradnji i rekonstrukciji UPOV-a trebali bi se obaviti u roku od 31 mjeseca, a vrijednost ugovora je 38.898.500,00 eura bez PDV-a ili 48.623.125,00 eura s PDV-om. Radi se o posljednjoj fazi projekta aglomeracije Varaždin u kojoj će se provesti projektiranje, rekonstrukcija i dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za 127.000 ES i III. stupanj pročišćavanja otpadnih voda s anaerobnom digestijom mulja i proizvodnjom bioplina.

Predsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva i održivog razvoja izrazili su zadovoljstvo velikim ulaganjima u infrastrukturne i druge projekte od značenja u Varaždinskoj županiji, dok je župan Varaždinske županije istaknuo kako se županiji nastavlja s novim investicijskim ciklusom vrijednim 83 milijuna eura, a dio kojega je i ulaganje u dogradnju i rekonstrukciju UPOV-a.

U obraćanju medijima direktor VARKOM-a d.o.o. istaknuo je kako su završeni radovi na sustavu odvodnje te je izdano 14 uporabnih dozvola na 18 projekata na izgradnji mreže odvodnje te kako je potpis ugovora za radove na UPOV-u veliki trenutak za projekt aglomeracije Varaždin. Nadalje je naglasio kako su osigurana sredstva za nastavak projekta, projekt je ušao u faziranje, u novi Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. te je nakon žalbenog postupka koji je potrajao godinu dana, konačno odabran izvođač. Pojasnio je i kako provedba ugovora koja se provodi po modelu žutog FIDIC-a započinje s izradom projektne dokumentacije, izradom glavnog projekta za građevinsku dozvolu i ishođenjem građevinske dozvole, a konkretan početak radova očekuje se u drugoj polovici godine.

Komentari