evo kako izgleda

eTV - Prvi smo se provezli upravo otvorenom obilaznicom Novog Marofa i putem razgovarali s gradonačelnikom

Podsjetimo, radovi na obilaznici dugoj 4.486 metara započeli su 2021. godine, a ona se proteže između rotora na južnom ulazu u Novi Marof i ulaska na autocestu do Presečna. Investicija Hrvatskih cesta iznosi 18,9 milijuna eura...
Objavljeno: 28.07.2023. 10:01

Zadnja izmjena: 28.07.2023. 15:45

Foto: Boris Matijašec

Radovi na jednom od najvećih gradilišta u Varaždinskoj županiji, oni na istočnoj obilaznici Novog Marofa, privedeni su kraju, te je jutros novomarofska obilaznica puštena u promet, a mi smo se tim povodom prvi provezli otvorenom cestom s gradonačelnikom. Cjeloviti intervju pogledajte ovdje, a u nastavku donosimo najzanimljivije isječke.

'30-ogodišnji san'

Podsjetimo, radovi na obilaznici dugoj 4.486 metara započeli su 2021. godine, a ona se proteže između rotora na južnom ulazu u Novi Marof i ulaska na autocestu do Presečna. Investicija Hrvatskih cesta iznosi 18,9 milijuna eura. Iako je obilaznica jutros puštena u promet, njeno službeno otvorenje očekuje se krajem kolovoza.

- Preko 30 godina Novomarofčani su sanjali obilaznicu, ona je bila prijepor mnogih izbora, skupština, sjednica, vijeća, različitih političkih aktera i tako dalje. Tamo '99. bila je najbliže da se počne projektirati, no tada je tadašnja Vlada stavila obilaznicu u drugi plan, a prioritet je bio autoput. Godine 2015. kada sam postao gradonačelnik to mi je bio jedan od velikih infrastrukturnih projekata, da krenem „gurati“ taj projekt – rekao je Jenkač.

Gospodarska zona Ključ

Istočna obilaznica Novog Marofa na dvojoj dužini ima i tri mosta, a jedan od njih spaja Gospodarsku zonu Ključ s ostatkom grada, a Jenkač ističe kako on prvotno nije bio u planu projekta.

- Bez mosta čitavo ovo područje od oko 60 tisuća kvadrata koje smo okrupnili ne bi imalo smisla. Napravili smo plan, dalje projektiramo cestu, a za imamo već potencijalnog kupca za čitavo to područje. Polako krećemo sa završetkom projektne dokumentacije što se tiće ceste, muči nas nekih 40 kvadrata u Oštricama - napominje.

'Kupljen Stari mlin'

Što se tiče zgrade Starog mlina koja se nalazi uz samu obilaznicu, Jenkač kaže kako planiraju taj prostor pretvoriti u muzej jer je to jedan od rijetkih prostora iz 18. ili 19. stoljeća

- Tek smo ga kupili, bio je u privatnom vlasništvu. Sad kreće projektiranje obnove i nakon toga prijava na ITU mehanizam. Njega smo stavili u projekt u sklopu urbane aglomeracije grada Varaždina - zaključio je.

 

Komentari