grad novi marof

Foto - 'Čiselsko proščenje v Remetincu' privuklo velik broj posjetitelja, evo kako je bilo

Objavljeno: 01.10.2023. 18:51

Zadnja izmjena: 01.10.2023. 18:51

Tradicionalna vjerska manifestacija "Čiselsko proščenje v Remetincu", koju uz potporu Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice organizira KUD Remetinec, ove je godine u novomarofski kraj privukla veliki broj posjetitelja.

Manifestacija se svake godine održava prvog vikenda u listopadu, uz hodočašće štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, a uključuje i kulturne i zabavne sadržaje kojih je ove godine bilo i više nego ranije. Kao i svake godine, posjetitelji su uživali u subotnjoj Smotri folklora Remetinec 2023., dok je u večernjim satima koncert održao popularni Ivan Zak.

- Čiselsko proščenje najstarija je manifestacija ovog kraja, a crkva u Remetincu zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Drago mi je da Remetinec opet "živi" ovo događanje. Mjesto čine ljudi, i to se ovog puta pokazalo u punom sjaju. ŠD Remetinec organiziralo je natjecanje u kuhanju, koje je stvorilo ogromnu količinu pozitivne energije i dalo Čiselskom proščenju jedan novi zamah - rekla je voditeljica ureda TZ grada Novog Marofa, Renata Horvatić.

'Najbogatiji program do sad'

Danas su održani Dječja smotra folklora i Remečki sejem na kojem se predstavilo 20 izlagača, a novitet manifestacije, događanje koje su na inicijativu Turističke zajednice grada Novog Marofa zajedno organizirali KUD Remetinec i ŠD Remetinec, bila je Gulašijada s chefom Tomislavom Špičekom. 

- Ovo je prekrasna manifestacija vezana uz našu baštinu, promovira našu kulturu, tradiciju i običaje i zahvaljujem KUD-u Remetinec i svima koji su doprinijeli da i ove godine sve bude lijepo, rasplesano, raspjevano. "Čiselsko proščenje" manifestacija je po kojoj je naš kraj poznat i izvan županije, program je bogatiji nego ranijih godina, stoga ne čudi da je došlo toliko posjetitelja koji su mogli uživati i u plesu i pjesmi, ali i u ponudi domaćih proizvoda ovoga kraja - rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Komentari