grad ludbreg

Foto - Održana završna konferencija u sklopu projekta 'Digital Heritage'

Objavljeno: 22.04.2023. 09:29

Zadnja izmjena: 22.04.2023. 09:58

U sklopu projekta "Introducing of Digital Heritage in educational process" akronim "Digital Heritage EDU" koji je odobren u okviru Programa Erasmus+ jučer je u Arheološkom parku Iovia održana završna konferencija.

Cilj ovog događaja bio je prezentirati postignute rezultate i intelektualne rezultate projekta te potaknuti suradnju i umrežavanje različitih obrazovnih, javnih i nevladinih organizacija. Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić istaknuo je kako je ovo jedan od zanimljivih projekata i uvod u buduće projekte povezane s tehnologijom, ali i generalnom muzejskom djelatnošću.

Projekt "Digital Heritage EDU" započeo je s implementacijom u svibnju 2021. godine. Glavna ideja projekta je digitalizacijom kulturne baštine omogućiti trajni pristup dostignućima u određenoj kulturnoj baštini (iz tri ciljane regije u Hrvatskoj, Bugarskoj i sjevernoj Makedoniji) za sve zainteresirane osobe bez obzira na njihovo mjesto na svjetskoj karti. To uključuje sve od povijesnih predmeta, slika i tradicionalnih proizvoda, pa sve do lokalne/regionale tradicionalne narodne glazbe i plesova. 

- Kroz ovaj projekt se implementiraju digitalne tehnologije u očuvanju kulturne baštine, a ovaj put sa školama, konkretno, područje OŠ Veliki Bukovec, ali nadamo se da će se kroz školski kurikulum i kroz znanje koje su stekli učitelji proširiti se generalno i da će muzejski djelatnici moći koristiti u prezentaciji etnološke zbirke Grada Ludbrega jednog dana. Prilika je to da se djeca dodatno upoznaju sa starijim običajima, predmetima i na taj način prenesu neka povijesna iskustva prema budućnosti i nadam se da će ovaj projekt biti samo jedan početak projekata koji će digitalizirati i kroz digitalne tehnologije prezentirati muzejsku branšu - rekao je Bilić.

Komentari