prirodno i vrlo romantično

FOTO|VIDEO Dvije duge u smiraj dana oduševile Marofčane

Objavljeno: 12.07.2017. 20:23

Zadnja izmjena: 12.07.2017. 20:25

Foto: Željko Porobija

Kiša je danas iznenadila Marofčane koji su se potražili zaštitu od nezvanog gosta. No, onda se dogodio jedan od najljepših prirodnih fenomena - tijekom same kiše i posred oblaka pojavile su se dvije duge.

Odavno znamo za njihovu tajnu - to se uči na satima fizike u osnovnoj školi. Možda niste znali da su praktički uvijek pojave dvije duge i obavezno je jedna jačeg sjaja. One zapravo zrcale jedna drugu - tako da kod jedne raspored boja ide od zelene do ljubičaste, a kod druge obratno. Svejedno, koliko god znali fizikalno objašnjenje duge, one su nam i danas pojava koja nas oduševi i probudi u nama neki mistični osjećaj.

Duga je u Bibliji opisana kao božanski znak da više neće biti katastrofalnog potopa. Postoje i vjerovanja da ćete naći ćup zlata ukoliko prođete ispod duge. Koliko god da sad više nitko ne vjeruje u takve romantične priče, ona je uvijek nešto lijepo za vidjeti. Imali smo sreće da smo je mogli i fotografirati i napraviti mali video, čisto da dobijete dojam kako je to danas izgledalo nad Marofom. Jer, zahvaljujući dugama Marof je makar na par trenutaka postao jedno od najljepših mjesta na svijetu. Duga nas je pratila u povratku sve do Turčina - i onda otišla onako kako je i došla.

 

Komentari