savjetovanja o zdravlju

Grad Varaždin organizira zdravstvena savjetovališta u mjesnim odborima

Objavljeno: 14.02.2023. 08:42

Zadnja izmjena: 14.02.2023. 08:44

Grad Varaždina je u suradnji s mjesnim odborima i Domom zdravlja Varaždinske županije organizirao zdravstvena savjetovališta ciljem ranog otkrivanja i prevencije najčešćih kroničnih bolesti te praćenja stanja oboljelih građana u cilju sprječavanja komplikacija.

U tu svrhu Domu zdravlja Varaždinske županije, krajem prošle godine, odobrena je donacija iz gradskog proračuna u iznosu od 19.748,88 kuna / 2.621,13 eura za kupnju 9 tlakomjera s opcijom digitalnog pohranjivanja svih izmjerenih vrijednosti (krvnog tlaka i pulsa) te 9 pulsnih oksimetara. Nabavljen je i  dovoljan broj trakica za mjerenje šećera  i masnoća u krvi. Sva ta oprema i materijal donirani su u svrhu provođenja javnozdravstvene akcije u 16 mjesnih odbora grada Varaždina kroz šestomjesečno razdoblje, a sve s ciljem ranog otkrivanja i prevencije najčešćih kroničnih bolesti te praćenju stanja oboljelih građana u cilju sprječavanja komplikacija.

Napravljen je detaljan program rada i raspored patronažnih medicinskih sestara koje u prostorima mjesnih odbora kontroliraju krvni tlak, nivo šećera u krvi te kontrolu kolesterola. Također se provode savjetovanja o zdravim navikama, te o subjektivnim i objektivnim tegobama, zdravom stilu života, kvalitetnoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti  te daju razni zdravstveni savjeti. U odnosu na potrebe i mogućnosti u pojedinim mjesnim odborima, savjetovališta rade 1 do dva sata jednom mjesečno. Građani pojedinih mjesnih odbora, posebice starije osobe i umirovljenici, dobro su prihvatili ovakav način preventivnih savjetovališta.

Ovdje pogledajte raspored rada savjetovališta. 

Komentari