grad ivanec

HGSS upozorava: Broj nesreća na Ivančici je u porastu

Objavljeno: 07.02.2023. 13:51

Zadnja izmjena: 13.03.2023. 12:26

Foto: HGSS - stanica Varaždin

Planinske staze Ivančice svojim strminama, stijenama i grebenima, osim užitka, nude i određenu mjeru objektivne opasnosti, koju nikako ne smijemo zanemariti - upozoravaju iz varaždinskog HGSS-a.

Zimske prilike s dubokim snijegom, jakim i hladnim vjetrovima te zaleđenim strminama ozbiljni su izazovi za svakog posjetitelja. Nesmotreni postupci, nedostatak primjerene opreme te kretanje planinom u alkoholiziranom stanju dovode do ozbiljnih, pa i po život opasnih ozljeda, a s mnogim takvim nevoljama i nesrećama posjetitelja nose se članovi HGSS Stanice Varaždin. Broj nesreća u kojima je potrebna pomoć HGSS-a na Ivančici je u porastu, a vezan je uz razne organizirane i samostalne aktivnosti sve većeg broja posjetitelja.

Uz zbrinjavanje i transport unesrećenih osoba, volonteri HGSS-a u intervencijama se susreću i s brojnim nepotrebnim teškoćama kao što su nepoštivanje prednosti vozila pod rotirkama i sirenom; šumski putovi koji su blokirani namjerno oborenim stablima ili zatvoreni rampama pa su motorna pila i akumulatorska kutna brusilica postali dio opreme.

- U zimsko vrijeme ovih se pravila pametno pridržavati: provjerite vremensku prognozu, razmislite o vlastitoj kondiciji, obavijestite bližnje o planiranoj ruti, ponesite topli čaj, čokoladu ili sl. Ponesite mobitel s punom baterijom, naglavnu svjetiljku i komplet prve pomoći koji sadrži astro foliju. Naučite kako s mobitela poslati podatak o vlastitoj lokaciji. Nosite rezervnu toplu odjeću - upozorava gorski spašavatelj prof. Ivica Sever.

Komentari