Ludbreški srednjoškolci za dva tjedna u novoobnovljenoj zgradi dvorca Batthyany

galerija-images/srednja skola ludbreg

Objavljeno: 15.01.2015. 14:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Ludbreški srednjoškolci za dva će tjedna konačno useliti u svoje prostore u samom centru Ludbrega, odnosno u istočnu zgradu dvorca Batthyany.

Projekt uređenja istočne zgrade dvorca Batthyany vrijedan gotovo dva milijuna kuna apliciran je na Ministarstvo regionalnog razvoja, a sredstva su uložili i Grad Ludbreg te Varaždinska županija. Obnovljenu zgradu danas su obišli dožupan Alen Kišić, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar i Miroslav Huđek, županijski pročelnik za obrazovanje.

Jedan od ciljeva Varaždinske županije jest decentralizacija srednjeg školstva. Srednjoškolski centar u Ludbregu upravo je jedan od načina kako da dostignemo taj cilj. Pokazalo se i u upisnoj kampanji tekuće školske godine da cijeli ovaj projekt ima smisla, jer je u jednoj upisnoj kampanji bilo upisano gotovo stotinjak djece – rekao je dožupan Alen Kišić na današnjem razgledavanju obnovljene zgrade.

Na ovom projektu, kaže Kišić, pokazalo se koliko znači jedna dobra, kvalitetna i plodonosna suradnja Varaždinske županije i Grada Ludbrega.

Zajedničkim snagama uspjet ćemo dobiti jedan prekrasan prostor za učenike, a isto tako grad će na ovaj način oživjeti i svoj centar. Želimo da i ove godine upisna kampanja prođe dobro te da kroz tri do četiri godine dođemo do određenog cilja, a to je 300 do 400 učenika u srednjoj školi kako bismo imali jedan pravi srednjoškolski centar kakav je potreban Ludbregu i okolnim općinama, ali i okolnim županijama - istaknuo je Kišić.

Grad Ludbreg nositelj je ovog projekta. Aplicirao je na Ministarstvo regionalnog razvoja, koje je dalo glavninu novca, a Županija je kao osnivač srednje škole financirala kompletnu opremu škole u iznosu od oko 150 tisuća kuna. Uredili su već i praktikum za srednjoškolce iz strojarske grupe predmeta u iznosu od oko 100 tisuća kuna. Također, Županija je zajedno s Gradom Ludbregom kupila zemljište za novu školu, u iznosu od pedeset posto, odnosno po 300 tisuća kuna svaki.

Ovo je jedan simbiotički projekt između srednje škole i udruga koje su ovaj prostor koristile. Ovo je za nas strateški vrlo važan projekt. Ovaj prostor je koristilo desetak udruga, a prostorije je svakodnevno pohodilo preko stotinjak Ludbrežana. U sklopu uređenja ove zgrade, na drugom su katu uređeni prostori za kulturno-umjetničko društvo koje okuplja preko 300 članova te za Zajednicu tehničke kulture. U sklopu europskog projekta međugeneracijske solidarnosti, uredili smo i prostor za umirovljenike, preko 150 kvadrata, koji će koristiti naša Udruga umirovljenika. Uredili smo i dodatne prostore za braniteljske udruge – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Velik nedostatak zgrade bilo je nepostojanje grijanja i sanitarnih čvorova. Zgrada je zapravo pomoćno krilo dvorca koje je služilo u gospodarske svrhe i nije bilo do kraja uređeno. Sa srednjom školom tu dolazi plinsko centralno grijanje, posve nova električna instalacija, uređeni su prilazni prostori, stubište i sanitarni čvorovi, a na proljeće će se urediti i prilaz samoj školi i fasada. Prema riječima ludbreškog gradonačelnika, radovi bi trebali biti gotovi do sljedećeg vikenda, a onda slijedi bojanje zidova i namješanje prostora.

Iako je novoobnovljena pomoćna zgrada dvorca Batthyany samo srednjoročno rješenje, s obzirom na to da su Grad Ludbreg i Varaždinska županija kupili zemljište na kojem će se preko fondova izgraditi nova zgrada Srednje škole Ludbreg, ravnatelj škole Josip Zdelar vrlo je sretan zbog preseljenja.

Kao što je i planirano te s obzirom na dinamiku radova, učenici će u novoobnovljenu zgradu ovdje u centru grada ući 2. veljače. Srednju školu Ludbreg u ovom trenutku polazi 130 učenika, a to su dvije upisne generacije. Od smjerova imamo opću gimnaziju, ekonomiju, CNC operater, jedan razred tokara, bravara i pekara te jedan razred pomoćnih zanimanja, pomoćni kuhar i pomoćni slastičar, a sve to u osam razreda. Imamo 34 nastavnika i djelatnika, odnosno 28 nastavnika plus tri pomoćnika u nastavi od ove godine – rekao je ravnatelj Zdelar te najavio i nova zapošljavanja.

U idućoj školskoj godini planovi su povećanje broja učenika, kao i nastavnog kadra što znači nova zapošljavanja.

U školskoj godini 2015./16. planiramo upisati šest razreda, oko 120 učenika u jednoj generaciji. Automatski se povećava potreba za nastavnicima, a to je visoki stručni kadar, što znači da ćemo zaposliti novih desetak nastavnika u Srednjoj školi Ludbreg – najavio je ravnatelj Josip Zdelar.

U novoobnovljenoj zgradi, u koju srednjoškolci samo što nisu ušli, na raspolaganju će imati 22 prostorije. Osam učionica, informatički kabinet, učionicu za kemiju-biologiju-fiziku, zbornicu, prostorije za pedagoga, psihologa, za računovodstvo, malu knjižnicu koja će ujedno biti i kao dnevni boravak, hodnik, a na ulazu je i rampa za invalide.

{gallery}srednja skola ludbreg{/gallery}

Komentari