posebno priznanje

Mentor ludbreškog kluba tehnike osvojio zlatnu medalju na sajmu inovacija

Objavljeno: 24.10.2023. 11:17

Zadnja izmjena: 24.10.2023. 11:17

Foto: Grad Ludbreg

Slobodan Popović, jedan od mentora ludbreškog Kluba tehnike osvojio je zlatnu medalju i posebno priznanje na sajmu inovacija Arca u Zagrebu i to za automatizirani uređaj za sječenje žice.

Slobodan je učenik četvrtog Elektrostrojarske škole Varaždin, smjer tehničar za mehatroniku, a kaže kako je u svijet tehnike ušao u petom razredu osnovne škole koju je pohađao u Ludbregu kroz Zajednicu tehničke kulture. Uz to, dobitnik je Oskara znanja, najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju. Sada u srednjoj školi dio je Kluba tehnike.

Aparat za sječenje žica je uređaj veličine 30x25x15 cm. Kako objašnjava Slobodan, uređaj u sebi ima mikroupravljačko sučelje koje dolazi s njim.

– Unutra se nalazi nekoliko glavnih komponenti i uređaj služi za sječenje žica i rezanje na odgovarajuću veličinu, a osim toga skida izolaciju. Funkcionira na način da si na ekranu postavimo parametre. Zatim odaberemo vrstu žice. Kad pritisnemo start uređaj dobavlja žicu do noža, nož se spušta i reže žicu, odnosno zarezuje za skidanje izolacije i dok se vrši taj proces mi dobivamo jednu obrađenu žicu van ii uređaja – kaže Slobodan. 

ARCA 2023. je međunarodna izložba inovacija održana u Zagrebu, a promovira i promiče inovatorstvo i inovacije i jedno je od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA što dovoljno govoru o uspjehu mentora Kluba tehnike.

Komentari