spomen na strahote

TUŽNA OBLJETNICA Lepoglavčani se danas s pijetetom prisjećaju svojih junaka pobijenih na Ovčari

Objavljeno: 21.11.2017. 08:37

Zadnja izmjena: 21.11.2017. 08:37

Premda malena veličinom, Lepoglava je u Domovinskom ratu - a osobito u obrani Vukovara - podnijela veliku žrtvu. Stravične noći s 20. na 21 studeni 1991. u pokolju na Ovčari ubijena su 2 lepoglavska branitelja - Josip Kapustić i Tomo Jambor.

Oni nisu bili jedini lepoglavski branitelji koji su poginuli braneći Vukovar. Kapustić i Jambor bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin. Nakon ranjavanja nalazili su se u vukovarskoj bolnici sve do pada Vukovara. Agresor ih je tada zajedno s drugim ranjenicima, odveo na Ovčaru gdje ih je potom mučki ubio.

Vinko Andrijanić je Vukovarac koji je svoj grad za vrijeme opsade branio s drugim braniteljima. Živ je dočekao pad grada, ali je tada odveden na Ovčaru na kojoj je 20. studenog 1991. godine ubijen. Nakon ekshumacije njegovi su posmrtni ostaci - po želji roditelja koji su izbjegličke dane provodili u Lepoglavi - sahranjeni na lepoglavskom gradskom groblju.

A Stjepan Vusić i Dragutin Godinić bili su pripadnici Zasebne postrojbe PU varaždinske koji su svoje živote također dali u obrani Vukovara. Vusić je poginuo prilikom pokušaja proboja iz Vukovara tragičnog 18. studenog 1991. Deset dana ranije je u žestokim borbama poginuo i Godinić. Lepoglava se ovih tužnih dana prisjeća svih njihovih žrtava - kao i zločina koji je prekinuo njihove mlade živote.

Komentari