grad ludbreg

U Ludbregu obilježen Nacionalni dan udomiteljstva

Objavljeno: 31.05.2023. 18:12

Zadnja izmjena: 31.05.2023. 18:12

Danas, 31. svibnja, u Hrvatskoj se prvi put službeno obilježava Nacionalni dan udomiteljstva, čime se odaje priznanje oko 2.500 udomitelja koji pružaju ljubav i skrb udomljenim osobama, posebno djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Udomiti se mogu djeca koja iz različitih razloga ne mogu odrastati u vlastitoj obitelji i odrasle osobe koje nisu u mogućnosti brinuti se za sebe, primjerice osobe s invaliditetom, trudnice, starije i teško bolesne osobe, žrtve obiteljskog nasilja i trgovanja ljudima, beskućnici, ovisnici o alkoholu, drogama, kockanju itd. Centar za socijalnu skrb Ludbreg pridružuje se obilježavanju ovog dana simboličnim druženjem udomiteljskih obitelji.

Kako je istaknula Anica Zember, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ludbreg na području njihovog djelovanja postoji 11 udomitelja koji se time bave preko 10 godina, 8 udomiteljskih obitelji preko pet godina, a i tri su nove udomiteljske obitelji.

- Uvođenjem ovog dana posvećena je puna pažnja udomiteljima, ovime se naglašava koliko je udomiteljstvo važno. Pohvalno je i što nam se ove godine javljaju novi udomitelji. To je jedan vrijedan i human posao, to su obitelji koje o našim korisnicima skrbe 24 sata dnevno, često su to teško bolesne osobe, djeca bez adekvatne skrbi, a koja zahvaljujući udomiteljima imaju svu potrebnu skrb - objašnjava Zember.

Zemlje koje obilježavaju nacionalni dan udomiteljstva čine to na različite datume, ali postoji globalna inicijativa World Foster Day da se 31. svibnja obilježava kao svjetski dan udomiteljstva.

Komentari