u suradnji s INTERREG Mađarska

NOVOST U LUDBREGU Na raspolaganju su novi podzemni kontejneri i reciklažno dvorište Meka

Objavljeno: 09.10.2018. 14:56

Zadnja izmjena: 10.10.2018. 08:13

Foto: Dario Jurčević

U Ludbregu se održalo otvorenje pametnog sistema podzemnih kontejnera za odlaganje otpada u sklopu realizacije projekta „Ecological Smart and Sustainable Cities“, te otvorenje reciklažnog dvorišta Meka.

Sistem podzemnih kontejnera uključuje 2 podzemna sustava s 3 kontejnera od 2.200 litara, te je postavljen na dvije lokacije, u Ulici Ivana Gundulića i u Ulici Augusta Šenoe, u blizini dječjeg vrtića "Radost" Ludbreg.

Provedba ovog projekta koji je odobren za sufinanciranje iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska  2014.-2020. započela je u listopadu prošle godine, a vodeći partner je upravo Grad Ludbreg. Partner na projektu je Grad Zalaegerszeg iz Mađarske. Ukupno predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 204 tisuće eura. 

- Posebno mi je drago da danas govorimo ovdje o ovim kontejnerima, aplikaciji kojom će se upravljati i da s ponosom mogu reći da su to sve ludbreški proizvodi, proizvodi ludbreških firmi i pameti koji će sigurno svoje mjesto naći na tržištu - izjavio je gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić te se zahvalio Mađarskoj na ukazanom povjerenju.

- Ovi kontejneri su pametna tehnologija prvenstveno zato što su ispod razine zemlje. Ono što je pozitivno za njih ne treba građevinska dozvola prema zakonu u javnim površinama. Dakle pametno rješenje koje primjenjuju sve Europske zemlje pa ne vidim razloga zašto ne i mi. Također, predviđeni vijek trajanja za ove kontejnere je minimlano 20 godina - rekao je Nenad Horvat rukovoditelj razvoja Oprema d.d. Ludbreg.

Uspješno je realiziran i projekt "Reciklažno dvorište Meka" u Ludbregu. Projekt reciklažnog dvorišta sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, Operativni program Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 661 tisuću eura, a preostalih 15 posto sufinancira Grad Ludbreg s time da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo Gradu Ludbregu bespovratna sredstva od 520 tisuća kuna.

 

 

 

Komentari