'najžešće osuđujemo'

Lezbijska udruga Kontra kontra ministrice Divjak: 'Ona je bila suodgovorna za diskriminaciju na FOI-u'

Objavljeno: 10.06.2017. 14:05

Zadnja izmjena: 10.06.2017. 14:10

Foto: YouTube/Screenshot

Već na samu najavu imenovanja Blaženke Divjak za ministricu znanosti i obrazovanja reagirala je lezbijska udruga Kontra optužujući je za sudjelovanje u diskriminaciji na FOI-u.

Radi se, naime, o slučaju profesora Dario Krešića koji je 2010. tužio FOI zbog diskriminacije koju je - prema njegovoj tužbi - trpio zbog svoje spolne orijentacije. Općinski sud u Varaždinu je 2 godine kasnije presudio u Krešićevu korist te zabranio FOI-u da na bilo koji način priječi njegovo napredovanje na radnom mjestu, a godinu dana kasnije je to potvrdio i Županijski sud.

Udruga Kontra smatra da je uprava FOI-a svjesno obmanjivala javnost o tom slučaju te podnosila žalbe koje su redom odbijene. Krešić je nakon toga napustio FOI, a Kontre drži Blaženku Divjak suodgovornom jer je tada bila članica Uprave Fakulteta i prodekanica.

- Najžešće osuđujemo moguće imenovanje osobe koja je sudjelovala u sramotnom diskriminatornom i protuzakonitom postupanju na mjesto ministrice obrazovanja. Sigurno je da imenovanje ovakve osobe ne može donijeti pozitivne promjene u obrazovnom sustavu ili značiti stvarni zaokret Vlade RH prema stvaranju otvorenog i inkluzivnog društva. - stoji na kraju priopćenja kojega potpisuje Sanja Juras.

Komentari