politika na društvenim mrežama

Facebook "život" Štromara, Stričaka, Batinića, Habeka i Podolnjaka - kako komuniciraju

Objavljeno: 14.09.2016. 18:11

Zadnja izmjena: 14.09.2016. 19:07

Da za početak citiram Noama Chomskog: "Oni u klasi vlasništva neizbježno će koristiti sredstvo komunikacije koje imaju na raspolaganju, za proizvodnju ideologije koja im pojačava njihov privilegirani položaj u svijetu." Ovdje možda ne govorimo o baš toj klasi, ali svakako se može primijeniti i na političku komunikaciju, koja je svoj diskurs nimalo suptilno preselila i u onu neopipljivu sferu društvenih mreža.

Nije to ništa novo, dapače, nisu političari jučer otkrili Facebook, Twitter, Instagram i ostale blagodati u mogućnostima samopromocije, ali ipak je zanimljivo vidjeti kako se ta komunikacija razlikuje od političara do političara, pa iako nismo stručnjaci, daje nam barem mogućnost da zaključimo je li ta distinkcija ono oko čega varira njihov politički uspjeh.

U nastavku vam donosimo broj preferencijalnih glasova koji su osvojili te broj lajkova na Facebook profilu.

(Napomena: neki imaju svoj privatni Facebook profil koji također koriste za komunikaciju s biračima, dok neki imaju službene profile koje im vode administratori.)

  • Milorad Batinić (HNS) – 12.531 - 1 610 lajkova (SLUŽBENI PROFIL)
  • Predrag Štromar (HNS) – 5.841 - 4 890 lajkova (SLUŽBENI PROFIL)
  • Robert Podolnjak (Most) – 3.675 - 937 lajkova (SLUŽBENI PROFIL)
  • Anđelko Stričak (HDZ) – 3.474 (SAMO PRIVATNI PROFIL)
  • Josip Križanić (HDZ) – 3.060 - nema Facebook profil
  • Mario Habek (SDP) – 1.613 - 1253 lajka (SLUŽBENI PROFIL)

O čemu "post-aju" 

Iako se priča dosta vrtila oko moralnih dilema prilikom korištenja društvenih mreža, u ovom slučaju, oko takozvanog "stalkanja" nečijeg profila, morate priznati da sve što objavite javno na svom Facebook profilu, ne zaštitite od javnosti, podložno je kritici, a pogotovo kad javne osobe Facebook koriste kao marketinški alat. Tako da, prema "stalkanju" gore navedenih Facebook profila zaključak je sljedeći:

Milorad Batinić odmah se "bacio" na objavljivanje daljnjih projekata, a zahvalio se pritom biračima na podršci. Voli dijeliti tekstove s portala koji se tiču njegova rada, a "opali" i poneki "selfie".

Predrag Štromar na naslovnoj fotografiji na svom profilu dočekuje s jednim velikim "HVALA!",  pa još jednim "hvala" u prvom postu, a u zadnje vrijeme mu je bilo "najdraže" podržavati Batinića te dijeliti objave u kojima "sharea" njegove fotografije s političkom porukom. Voli podijeliti i vlastiti komentar na stanje u županiji, nije propustio komentirati propovjed Košića, ali niti pohvaliti se uspjehom sa srednjoškolskim prijevozom.

Anđelko Stričak na svom privatnom Facebook profilu dijeli objave stranačkih kolega, pa makar se radilo o biciklijadi u Knegincu ili barem promotivni plakat Vidovca. Nađu se tu i "shareanja" tekstova lokalnih medija, uvijek o HDZ-ovim uspjesima, ali i fotografije sa stranačkim kolegama.

Kod Roberta Podoljnaka, još malo zahvala pa MOST-ovi uspjesi, MOST-ova očekivanja, administratori su, prema viđenom dobro radili svoj posao prije izbora. Ipak, uvijek se tu pronađe i slika glavnog aktera stranice.

Posljednji, ali ne i manje bitan akter ovog teksta je Mario Habek. Na naslovnoj fotografiji, (još uvijek) Habek je s Milanovićem, prema čemu možemo nagađati da prijateljstvo ne poznaje stranku ili odlazak iz nje. Ispod slike objava zahvale biračima, fotografije sa svečane sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije, pa fotografije s nabave voća na sajmu u Bišupcu zajedno s Kišićem... Sve u svemu, šaren profil.

 

 

Komentari