Varaždinski nogometni strateg

Zoran Kastel: Kao trener na Arapskom poluotoku možete zaraditi kao gotovo nigdje u Europi

Objavljeno: 19.05.2016. 19:07

Zadnja izmjena: 19.05.2016. 19:13

Foto: Ivan Tomašković

Varaždinski trener Zoran Kastel vratio se sa šestomjesečne saudijske avanture na varaždinski asfalt. Iza njega, kao pomoćnog trenera U-23 momčadi Al Taawona je osvojeno peto mjesto lige, što je najbolji rezultat u povijesti klubu.

Kastel koji je u svojoj trenerskoj karijeri vodio mlađe uzraste Varaždina, seniore Ivančice, Podravine, Graničara i Varteksa, na saudijsku avanturu krenuo 1. studenog prošle godine, a na samom startu njega i Mladena Posavca nije dočekao lagan posao.

- Na početku priprema gotovo svaki trening dolazi vam novih 15 igrača i morali smo iskemijati sastav za prvenstvo. Na kraju smo uspjeli dobro uštimati orkestar - rekao je Zoran Kastel koji je bio pomoćnik Mladenu Posavcu u U-23 momčadi saudijskog Al Taawona. Njihova momčad natjecala se u Kupu Faisala Bin Fadaha što je ujedno i prvenstvo za najbolje saudijske momčadi do 23 godine. Na kraju su završili na diobi petog mjesta, a tim rezultatom su iznimno zadovoljni.

Uspjeh

- Ponosni smo na svoj uspjeh, a zadovoljno i klupsko vodstvo s obzirom na to da je riječ o najboljem plasmanu u povijesti kluba u toj kategoriji - dodao je Kastel usporedivši Kup Faisala Bin Fadaha s hrvatskim ligama.

- Ipak je riječ o ozbiljnom natjecanju. Mogu sa sigurnošću tvrditi da je liga u rangu s 2.HNL - objasnio je 44-godišnjak koji došao u doticaj s ipak nešto drugačijom kulturom.

- Saudijci imaju strogo profesionalan odnos prema strancima. Nema tu puno druženja i veselja. Dosta su zatvoreni, no jednostavno na to se morate priviknuti - istaknuo je Kastel koji je s cijelim stručnim stožerom bio smješten u naselju za strance.

- Riječ je o vrlo elitnom naselju gdje smo imali sve što srce može poželjeti. Klub je to vrlo skupo koštalo, no oni su se pobrinuli da nam omoguće odlične uvjete - dodao je Kastel.

Široke ruke

Što se financija tiče, Saudijci nikad neće zakazati, tvrdi Kastel.

- Plaće znaju kasniti, no kad idete kući sve ćete dobiti plaćeno. Oni su ljudi od riječi i neće vas prevariti - dodao je varaždinski trener je kući stigao prije manje od tjedan dana, a gode mu ugodne proljetne temperature s obzirom da je u Buraydahu trenutno 42 Celzijusa. Iduće sezone planira se vratiti na Arapski poluotok.

- Kao trener na Arapskom poluotoku možete zaraditi lijepe novce, kao gotovo nigdje u Europi. U saudijskoj Pro ligi treneri imaju astronomske ugovore, no nije se lako probiti. Imamo menadžera koji nam traži novi angažman, a ako ne nađe ništa bolje, vraćamo se u Al Taawon - zaključio je Kastel.

Komentari