opća bolnica varaždin

eTV - Kako se poboljšavaju uvjeti za medicinske sestre i razmišlja li se o uvozu osoblja s istoka?

Kako smo doznali, OB Varaždin ima 821 medicinsku sestru i 1039 kreveta, a problem predstavljaju odlasci u mirovine, na porodiljni ili prelasci u druge bolnice – iako se u posljednje vrijeme evidentirao i veći broj povrataka...
Objavljeno: 17.05.2023. 11:00

Zadnja izmjena: 17.05.2023. 11:30

Foto: U eTV studiju gostovala je glavna medicinska sestra i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Željka Gajski

Općoj bolnici Varžadin trenutno nedostaje oko 50-ak medicinskih sestara, a glavna medicinska sestra OB Varaždin i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Željka Gajski, odgovorila nam je što se sve poduzima da se privuće novi kadar i zadrži postojeći.

Kako smo doznali, OB Varaždin ima 821 medicinsku sestru i 1039 kreveta, a problem predstavljaju odlasci u mirovine, na porodiljni ili prelasci u druge bolnice – iako se u posljednje vrijeme evidentirao i veći broj povrataka.

- Mi sada radimo na tome da našim završenim prvostupnicama sestrinstva uspijemo priznati stručnu spremu. Nama je u cilju da im se prizna ta stručna sprema, a kako bismo to mogli postići upravo sada radimo na sistematizaciji radnih mjesta kroz koju bismo mogli to učiniti. Mislim da bi to bio veliki poticaj našim medicinskim sestrama da ih zadržimo u sustavu.

Još ništa od "uvoza" s istoka

Medicinske sestre konkretno traže 10 posto veća primanja, u tome ih se, kaže Gajski, i podržava, no njima su vezane ruke odnosno pomoći može jedino država. Zanimanje je deficitarno na razini cijele EU, a Hrvatska još uvijek ne razmišlja o „uvozu“ sestara.

- Mi kao bolnica nemamo mogućnosti „uvesti“ medicinske sestre. To ide preko naše krovne organizacije (sestrinke komore), ali za sada koliko znam još nije aktualizirano pitanje uvoza radne snage iz istočnih zemalja. Radi se na povećanju kvote upisa u srednje medicniske škole, na studije sestrinstva, a jedna od ideja je i uključivanje njegovatelja u proces skrbi u bolničkim uvjetima.

Poboljšanja, napredovanja, prednosti

Problem kod OB Varaždin je paviljonski tip bolnice, no izgradnjom OBHP-a i Centralnog operacijskog bloka, odnosno „toplih hodnika“, to će se uvelike anulirati. Velika prednost je Sveučilište Sjever i Medicinska škola Varaždin koja sada postaje centar kompetentnosti. Tu je i Medicinska škola Maruševec, a već godinama se pomaže i kod rješavanja stambenih pitanja djelatnika. Kome je sestrinstvo uistinu poziv može uvelike napredovati.

- U OB Varaždin medicinske sestre mogu sudjelovati od transplantacijske ordinacije do vrhunskog eksploantacijskog tima i vrhunske dijalize, itd. Svugdje se medincske sestre mogu pronaći, to je jedna prekrasna profesija i zvanje odnosno poziv za cijeli život – zaključila je glavna medicinska sestra OB Varaždin.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovala glavna medicniska sestra i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Željka Gajski pogledajte ovdje:

 

Komentari