Potpisan ugovor

Foto - FOI i Siemens Energy odsad će surađivati na razvojnim i istraživačkim projektima

Objavljeno: 28.03.2024. 10:37

Zadnja izmjena: 28.03.2024. 10:37

Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu potpisao je danas ugovor o suradnji na istraživačkim i razvojnim projektima s tvrkom Siemens Energy, a posebice digitalizacije poslovnih procesa i umjetne inteligencije.

Ugovor su potpisali dekanica FOI-ja Marina Klačmer Čalopa i predsjednik Uprave Siemens Energy Boris Miljavac, uz prisustvo ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana.

- Vjerujem da naš kadar, kao i studenti koji izlaze iz ove institucije mogu doprinijeti razvoju, kasnije i  implementaciji i nadgledanju svih onih digitalnih rješenja koji doprinose razvoju hrvatskog gospodarstva. Tako da vjerujem da će suradnja koju ćemo ostvariti, prije svega kroz stručnu praksu, a naravno, onda kasnije kroz istraživačke projekte i različite projektne prijave koje smo na neki način već inicirali i pokrenuli, pokazati da kadar FOI-ja ima vrlo važnu ulogu u ovom brzo rastućem području tehnologije - istaknula je dekanica Klačmer Čalopa.

Miljavac: Radimo sa četiri fakuteta 

Direktor Siemens Energyja Miljavac kazao je da danas  rade FER-om, FSB-om i FERIT-om. 

- Smatramo da je FOI još jedan fakultet koji može donijeti određene prednosti, posebice u području umjetne inteligencije i digitalizacije. Tu mislimo da se možemo dalje razvijati u Hrvatskoj, u suradnji s kvalitetnom i pouzdanom institucijom - istaknuo je Miljavac.

Habijan siguran u odlične rezultate 

 Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je da se Siemens Energy bavi energetikom i obnovljivim izvorima, a FOI digitalizacijom, zelenom tranzicijom i umjetnom inteligencijom, te su tako našli zajednički jezik i stoga je siguran u odlične rezultate njihove suradnje u budućnosti. 

- Samo Ministarstvo snažno potiče ulaganja u obnovljive izvore energije upravo radi postizanja određenih ciljeva, primjerice da do 2050. postanemo prvi klimatski neutralni kontinent kada govorimo o Europi. Rekao bih da su sve tri strane zainteresirane za ovu suradnju, a i otvorili smo i pitanje suradnje Ministarstva i FOI-ja, pa se nadam da ćemo uskoro održati još neki sastanak i uspostaviti određenu suradnju i na tom planu - istaknuo je Habijan.

 

Komentari