Obrazovanje

Istraživanje pokazalo da su varaždinske škole na visokoj razini digitalne zrelosti

Objavljeno: 18.09.2023. 08:43

Zadnja izmjena: 18.09.2023. 08:43

Rezultati vrednovanja digitalne zrelosti škola pokazali su da su škole u Varaždinskoj županiji na razini 4 i 5 digitalne zrelosti, što je, po riječima profesorice s Fakulteta organizacije i informatike (FOI) Nine Begičević Ređep, odličan rezultat.

Iz FOI-ja su danas izvijestili da je više od 60 ravnatelja osnovnih i srednjih škola Varaždinske i okolnih županija sudjelovalo u petak u Vili Oršić na Danu e-škola, na kojem su predstavnici CARNET-a i FOI-ja predstavili neke od aktualnih rezultata druge faze CARNET-ovog programa „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)” koji završava početkom listopada ove godine. 

Taj program započeo je u ožujku 2015. godine pilot projektom u kojem je sudjelovala 151 škola u Hrvatskoj. Na temelju iskustava i rezultata pilota, CARNET je u rujnu 2018. godine krenuo s provedbom druge faze programa e-Škole s ciljem digitalne transformacije nastavnih i poslovnih procesa u svim školama u Hrvatskoj financiranim iz državnog proračuna.

U okviru Dana e-Škola, u petak je aktivnosti i rezultate projekta predstavio je pomoćnik ravnatelja CARNET-a Tihomir Markulin, te profesori s FOI-ja Vjeran 
Strahonja i Begičević Ređep, kao voditelji projektnih timova na tom fakultetu, inače partneru na projektu. Sudionicima se obratio i Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, navodi se u priopćenju.

Begičević Ređep predstavila je instrument za procjenu razine digitalne zrelosti škola te usporedila rezultate početnog samovrednovanja i vanjskog vrednovanja digitalne zrelosti škola iz 2020. godine sa završnim iz ove godine, s naglaskom na škole u Varaždinskoj županiji. Završno samovrednovanje 2023. provelo je 1315 škola, dok je završno vanjsko vrednovanje provedeno na 250 škola.  Kako je istaknula, rezultati su pokazali da su škole Varaždinske županije na razini 4 i 5 digitalne zrelosti što je odličan rezultat te se iz rezultata završnog vanjskog vrednovanja vide rezultati projekta e-škole i njihov utjecaj na porast razine digitalne zrelosti škola u Hrvatskoj, navodi se između ostalog u priopćenju FOI-ja. 

Komentari