Ulaganje u infrastrukturu

Foto - Ministar u Ljubešćici, za pročistač i kanalizaciju bespovratnih 3,8 milijuna eura

Objavljeno: 27.07.2023. 15:04

Zadnja izmjena: 27.07.2023. 18:24

Foto: Boris Matijašec

U prostorijama protupožarnog centra, Općini Ljubešćica dodijeljen je Ugovor o financiranju iz Mehanizma za oporavak i otpornost za projekt izgradnje kanalizacije i pročistača.

Uz domaćina, načelnika Nenada Horvatića, dodijeli ugovora nazočio je ministar gospodarstva Davor Filipović, župan Anđelko Stričak, direktor Varkoma Bruno Ister, te načelnici Marin Bosilj i Rajko Solar koji ugovore potpisali za svoje općine, odnosno Općinu Sveti Ilija i Općinu Jalžabet. Vrijednost projekta za Općinu Ljubešćica iznosi 4,21 milijuna eura, od čega će Ljubešćica ovim ugovorom  90 posto sredstava ili 3,78 milijuna eura (28,5 milijuna kuna) dobiti bespovrtno.

- Ovim elementom projekta, kako je pojasnio načelnik Horvatić, obuhvaćena je odvodnja sanitarnih otpadnih voda na području općine Ljubešćica u naseljima Ljubešćica, Kapela Kalnička i Rakovec. Sustav odvodnje dijela naselja općine Ljubešćica planiran je kao sustav koji se sastoji od dva podsustava koji će se razvijati u dvije faze (I. i II. faza).

Gotovo 70 posto stanovništva

U prvoj fazi izgradit će se 23 gravitacijska kanala dužine 8,6 tisuća metara, 7 tlačnih vodova dužine 1,7 tisuća  metara, te sedam precrpnih stanica kapaciteta 5-8 litara u sekundi. Rezultat će biti priključenje na sustav odvodnje sanitarnih otpadnih voda novih 1.145 stanovnika (350 priključaka) što čini 69,35% ukupnog broja stanovnika.  Priključenje preostalih 30,65% stanovništva realizirat će se kroz II. fazu izgradnje sustava odvodnje, a do tada će stanovnici i dalje koristiti sabirne jame ili neki drugi oblik zbrinjavanja sanitarnih otpadnih voda.

- Nakon uručenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, pokrenut će se postupak nabave za odabir izvođača radova te se početak radova očekuje početkom 2024. godine – pojasnio je načelnik.

Kako je bilo, pogledajte ovdje:

Komentari