uprizorenje neandertalaca

Foto - Velik broj ljudi u Spilji Vindiji, Stričak: 'Vodimo pregovore da zaštitimo lokalitet'

Objavljeno: 10.06.2023. 17:14

Zadnja izmjena: 11.06.2023. 07:38

Foto: Boris Matijašec

Danas je pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća održana 8. po redu manifestacija "Spilja Vindija - naša prošlost i budućnost", autora i organizatora KUD-a Voća.

Ova folklorno-edukativna manifestacija jedinstvena je u svijetu. Naime, članovi KUD-a Voća uprizoruju život neandertalaca kroz priču čiji je sadržaj ove godine drugačiji, a edukativnu težinu ovom je događaju dao dr. sc. Ivor Karavanić, autor mnogobrojnih radova na temu neandertalaca. Karavanić je sa stručnog aspekta približio značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca. Okupljenima se obratila načelnica Sanja Kočet, kao i župan Anđelko Stričak.

Poznato na svjetskoj razini

- Ovo možda nije najpoznatija lokacija koja se nalazi na području naše županije, recimo dvorci Trakošćan, Šaulovec, Arboretum Opeka i Stari grad Varaždin su daleko poznatiji. Ipak, ovo je naš najvažniji lokalitet i to na svjetskoj razini. Upravo iz ostataka neandertalaca izvađenih iz Spilje Vindije je izvađen DNK. Stoga, vodimo pregovore na koji način da zaštitimo cijeli lokalitet i prezentiramo ga. Planiramo prezentacijski centar, razgovaramo gdje bismo ga smjestili i što bi on sadržavao - rekao je župan.

Ove godine, u podnožju spilje, KUD Voća organizirao je i kulturnu točku gdje su bili izloženi umjetnički radovi nastali na voćanskoj umjetničkoj koloniji "Dani braće Stolnik" na temu Vindije, bili su predstavljeni i informativni paneli o značaju ovog lokaliteta autora Kravanića, a posjetitelji su mogli probati spiljske koktele, pećinske kolačiće te loviti neandertalce za jedinstvene selfije. 

Komentari