župan o indeksu razvijenosti

HOĆE LI BITI DOVOLJNO NOVACA ZA ŽUPANIJE? Štromar i župani u Vukovaru raspravljali o financiranju JLS-a

Objavljeno: 11.11.2016. 10:07

Zadnja izmjena: 11.11.2016. 10:08

U Vukovaru je jučer održana 45. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj su svi župani - uključujući i našeg Štromara - raspravljali o izmjenama financiranja jedinica lokalne i područne samouprave. To je jedan od prijedloga nove Vlade koji bi trebali stupiti na snagu u siječnju 2017. godine.

Članovi izvršnog odbora Zajednice županija su se posebno osvrnuli na promjene u financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave te izrazili zabrinutost da će ukidanje dijela prihoda iz poreza na dohodak smanjiti proračune gradova i županija. Župani su dodatno izrazili strahovanje da će im nedostajati izvornih prihoda sredstava za financiranje EU projekata. Varaždinski župan Štromar se osobito osvrnuo na pitanje indeksa razvijenosti. To je problem koji pogađa našu županiju koja po sadašnjoj metodologiji ima previsoki indeks, jer se ne uzima u obzir i prosječna neto plaća, koja je kod nas ispod hrvatskog prosjeka.

- Uočili smo da pojedine jedinice lokalne samouprave uopće ne mogu strateški planirati razvoj i jedva financijski opstaju. Nadamo se da će novi indeks razvijenosti tu situaciju poboljšati.istaknuo je Štromar.

Komentari