Nova mjesta za šetnju i odmor

Bogatstvo zelenila nakon sadnje 32 komada novih stabala na Gupčevom trgu u Varaždinu

Objavljeno: 24.02.2016. 14:35

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 15:07

Foto: Parkovi d.d.

Potreba ljudi za boravkom u prirodi posebno je naglašena u gradovima, zbog čega je značaj zelenih površina u gradovima velik.  Osim što zelenilo gradove čini ugodnijim i kvalitetnijim mjestom za život, drveće u gradu apsorbira emisije štetnih plinova, smanjuje utjecaj buke, smanjuje otjecanje oborinskih voda, štiti od prašine, regulira vlažnost zraka. 

Stabla su ključna za kvalitetu života u gradu. Zato su, nakon rušenja i oblikovanja drveća na Gupčevom trgu, djelatnici Parkova posadili 32 komada novih mladih stabla iz vlastitog uzgoja. Posađeno je 10 komada lipa (Tilia Cordata), 10 komada jasena (Fraxinus Excelsior) i 12 okmada javora (Acer palmatum). Posađena stabla su sorte velikog habitusa, što znači da će kad narastu imati krošnje velikog obujma, pa su stoga i sađena soliterno na velike razmake. Obzirom da se radi o velikim i prostranim zelenim površinama, ovo će se drveće lijepo uklopiti sa postojećim velikim drvećem i stvoriti bogatstvo zelenila toliko potrebnog u urbanoj sredini čija je mikroklima narušena sve većim prometom, asfaltom i betonom.

Parkovi i dalje nastavljaju sa sadnjom po gradu. - Nastojimo posaditi više ovakvog velikog drveća i po ostalim gradskim kvartovima. Veliko drveće sa bujnim krošnjama najbolja je zaštita od smoga i pretjerane insolacije u ljetnim mjesecima. 

- Ovih dana uređujemo i zelenu površinu između južnog dijela groblja i Vodovodne ulice, popularno zvanu ''šumica''. Uklonit ćemo svo opasno i suho drveće, oblikovati postojeće zdravo i postaviti nekoliko klupica, kako bi građani mogli još bolje koristiti ovaj dio za šetnje i odmor - planiraju za budućnost iz Parkova.

O zdravlju i opstanku stabala ovisi kvaliteta života u gradu. Zato će Parkovi i dalje poduzimati inicijative usmjerene na sadnju novih stabala, a s tim u vezi otvoreni smo za sve prijedloge naših građana.

Komentari