Nema novca za reciklažu

Siromašnim općinama sanacija divljih deponija i zbrinjavanje otpada prevelik trošak

Objavljeno: 13.03.2016. 11:40

Foto: Arhiva eVž

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović susreo se u petak s predstavnicima Udruge općina u Republici Hrvatskoj koji su mu u ovoj prigodi skrenuli pozornost na nekoliko aktualnih problema koji opterećuju lokalnu samoupravu...


Naime, općinski načelnici, među kojima je bio i vidovečki Bruno Hranić smatraju da Vlada i resorno ministarstvo trebaju odlučnije provoditi sanaciju divljih deponija, te posebno voditi računa o različitim potrebama pojedinih lokalnih samouprava, kada je u pitanju zbrinjavanje otpada.

Svakoj sredini, svakom gradu i općini treba omogućiti da sama izabere način na koji će gospodariti otpadom. Zakon o reciklaži mora doživjeti izmjene, rečeno je, jer aktualni predstavlja prevelik trošak za male i siromašne sredine budući da forsira prikupljanje otpada u velikim centrima za reciklažu.

Pored toga, predstavnici Udruge općina smatraju da nisu zanemarive ni razlike između urbanih i ruralnih sredina, u količini i cijeni zbrinjavanja otpada.

Inače, Vladina Uredba o komunalnom gospodarenju otpadom, prema kojoj bi svaki korisnik plaćao zbrinjavanje onoliko otpada koliko ga i proizvede, u proceduri je donošenja.
 

Komentari