pitanje

Hoće li se u Varaždinu graditi spalionica? Evo što je o tome rečeno na sjednici Vijeća

Objavljeno: 10.12.2021. 14:32

Zadnja izmjena: 10.12.2021. 15:16

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se o potencijalnoj izgradnji spalionice otpada na gradskom području, o čemu se posljednjih dana govori, a koja bi bila rješenje za grijanje, proizvodnju toplinske energije, kao i trajno rješenje za zbrinjavanje mješovitog otpada.

Navedenu temu pokrenuo je Mario Lešina s Čehokove liste, koji je pitao:

- Gdje bi to bilo po prostornom planu, jer samo Vlada RH može u prostorni plan uvrstiti spalionicu?  To ne može ni jedinica regionalne ni jedinca lokalne samouprave.

'Zadnja opcija'

Gradonačelnik Neven Bosilj Lešini je na njegovo pitanje odgovorio:

- Mislim da ne trebate biti toliko ogorčeni kada postavljate pitanja jer to može štetiti zdravlju. Spalionica je spomenuta između ostalih kao jedna od mogućih opcija. Zato što ćemo mi sljedećih deset godina potrošiti minimalno 70 milijuna kuna samo za zbrinjavanje otpada. Od 1.10. Europska unija će svaku zemlju kažnjavati sa 100 eura po toni za svaki mještoviti komunalni otpad koji se zakopa u zemlju bez da je prethodno obrađen – glasio je Bosiljev odgovor.

'Spalionica već postoji'

Bosilj je potom nadodao: „Odlagališta su prije pet godina naplaćivala 200 do 300 kuna po toni za odlaganje mješovitog komunalnog otpada, danas su cijene oko 500 kuna plus 20 % ekološke rente, što znači da će ta cijena rasti plus još sto eura jer će, poznavajući hrvatsku državu, jednostavno spustiti taj teret na jedinice lokalne samouprave. Zato se razmišlja i o varijanti spalionice, ali to je jedna od opcija o kojima se tek razmišlja. Inače, u Varaždinu postoji spalionica koja ima dozvolu - to je energana Univerzala“, rekao je.

Komentari