dan nacionalnih manjina

Tolerancija treba prijeći s riječi na djela - prvi Dan nacionalnih manjina u Varaždinu

Objavljeno: 13.05.2016. 13:28

Zadnja izmjena: 13.05.2016. 13:31

Foto: Sonja Ognjenović

U Gradskoj vijećnici održan je sastanak na kojem je najavljena manifestacija: “Dan nacionalnih manjina”, koja će se prigodno održati na Svjetski dan kulture i raznolikosti, 21. svibnja. To je ujedno i prvi događaj tog karaktera u gradu Varaždinu, koji je nakon Zagreba jedini grad koji organizira Dan nacionalnih manjina.”

Iako na području Varaždina i okolice, prema popisu stanovništva, nemaju velik udio, potrebno je probuditi svijest o 17 nacionalnih manjina koje ovdje žive te poštovati njihovu kulturnu različitost. Da je s nacionalnim manjinama potrebno uspostaviti dobru suradnju i komunikaciju, zna i gradonačelnik Varaždina, Goran Habuš, koji ističe da raznolikost promatra jedino u kulturnom smislu. Također, svaki prvi utorak u mjesecu mu je, u određenom terminu, rezerviran za predstavnike nacionalnih manjina.

Dan kulturne raznolikosti obilježava se u cijelom svijetu te je bitno napomenuti da nije vezan ni uz kakvu politiku, svjetonazor, pobjede u ratovima ili bilo kakvu prošlost. Rezidentne manjine grada Varaždina su srpska, makendonska, albanska, slovenska i bošnjačka. Osim njih, predstavit će se i ljudi iz Osijeka, Siska, Kutine te Slavonskog broda. Tako će na manifestaciji prisustvovati ukupno deset nacionalnih manjina koje će graditi svojevrsni etnički mozaik.

"Varaždin ne priča, on djeluje"

Osim cjelodnevnog programa koji će uključivati prezentaciju suvenira, knjiga, likovne umjetnosti pa i gastronomije, večer je rezervirana za program u HNK-u. U dva sata programa, svaka manjina će pokušati najbolje dočarati svoju kulturu narodnim plesovima, narodnom glazbom, recitacijama, pa čak i monodramama.

Problem s procesom asimilacije je taj što se, prihvaćajući običaje većine, pomalo gube kulturni običaji naroda koji također žive na ovim prostorima. Stoga je ova manifestacija idealan način da se takvi običaju ponovno ožive, barem na tren. Logotip za događanje stvorila je učenica 6. osnovne škole Varaždin, Franka Zdelar, pobijedivši na natječaju.

“Na ovaj način ukazujemo da nismo samo oni koji pričaju, ili poštuju zakon samo zbog zakona, nego da primjerom i djelom zaista prava nacionalnih manjina provodimo na licu mjesta.” – istaknuo je gradonačelnik Habuš, dodavši kako je ovo tek prvi u nizu događaja tog karaktera.

 

Komentari