235 godina od velikog požara u Varaždinu 1776. godine

Objavljeno: 26.04.2011. 10:43

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Prije točno 235 godina veliki požar poharao je tadašnji glavni grad Hrvatske - Varaždin. Nakon požara ban i kraljevsko vijeće sele u Zagreb, a Varaždin se dugo nije oporavio...

Svi Varaždinci danas se ponose činjenicom da je naš grad jednom bio glavni grad Hrvatske u kojem u ono vrijeme stolovahu hrvatski ban, Zemaljska vlada i Banski stol.

U to je vrijeme Varaždin bio najljepši grad u Hrvatskoj, koji je vanjštinom svojih kuća, palača i crkvi bio među najljepšima u Habsburškoj monarhiji.

No, 1776. godina donijela je veliku nesreću tadašnjim Varaždincima i zapisana je najcrnjim slovima u povijesti grada, ne samo zbog poznatog požara, već i zbog manje poznate činjenice da se na grad sručio strašan orkan koji je dovršio ono što požar nije uspio uništiti.

Odmah nakon strašnog požara, koji je 25. travnja 1776. godine počeo u Varaždinu i u sljedeća tri dana uništio cijeli grad, kraljica Marija Terezija pomaže grad oslobođenjima od poreza na tri godine, te zajmom od 20.000 forinti.

Gradsko poglavarstvo okupilo je brzo tesare i zidare iz cijelog kraja koji su brzo prionuli na posao obnove kuća. Ali požar nije bilo jedino zlo koje je zadesilo Varaždin tih dana.

Samo dva mjeseca nakon požara, na još spaljeni grad koji se tek počeo obnavljati, sručio se žestok orkan koji je potrajao dva dana i nanovo uništio i ono malo što se u to vrijeme već nanovo izgradilo.

Povijest grada Varaždina Rudolfa Horvata navodi proglas koji je izdan povodom strašnog nevremena:

- Još je pred našemi očemi ležalo skoro celo opustošenje od 25. travnja, kad li se dne 25. lipnja one žalosne ćuti bile napunjene s novem strahom. Za velikim vručinum - pred nekoliko dana - bil je strahoviti veter i kištovito vreme. Nijeden človek ni još videl ovomu vremenu spodobnoga. ...Turen i Crkva sv. Vida jesu propali u vremenu vetra. Novonaređena štala grofa Patačića je postavljena u posve neupotrebljivi stališ. U negdašnjem ježuvitskom kolegijumu porušene su sve zidine i svi dimnjaki osim dva. U kući grofa Erdödyja srušila se vanjska zidina... ...Neću ni pomišljati o kućama koje je veter izdigel od zemlje. Sve bašte su bez iznimke pogažene, kako i u šumah od hrasti od najdeblje i visoke vrsti s korenjem stergnuti... ...Zaista jesu ubijeni mnogi ljudi. Jeden se sudec - s imenom Vrabec - dopelal, i kak se vozil u svoj stan, veter je  z njegove hiže stergnul krova, koji je dole opal i ubil jednoga od njegovih konja... ...Jošće včera se je srušila izvanjska zidina Dominićeve kuće i ubila jednu curu od 8 godinah. ... Naša je varoš mertva, jer kajgod je spadalo kraljevskomu i vojnomu veću, vse je varoš ostavilo".

Varaždin je tako od glavnog i najmnogoljudnijeg grada Hrvatske, u samo dva mjeseca čemera, bijede i jada koje se sručilo na njegove kuće leta gospodnjega 1776. postao provincijski grad, a ban se sa državnim institucijama, te plemićima preselio u Zagreb.

1776. godina ostala je tako zapisana kao najgora godina u povijesti našeg grada, kojem je trebalo dugo vremena da se oporavi od šteta koje su nepogode nanijele u samo dva mjeseca.

*izvor: "Povijest grada Varaždina" Rudolfa Horvata
Foto: Gradski muzej Varaždin

Komentari