revitalizacija

eTV - Evo kako dvorac Šaulovec izgleda iznutra i izvana, obišli ga vijećnici

Objavljeno: 20.07.2022. 11:03

Zadnja izmjena: 20.07.2022. 11:09

Županijski su vijećnici, predvođeni županom, zamjenicom, predsjednikom Skupštine i pročelnikom obišli dvorac Šaulovec u Črešnjevu - sjedište budućeg Europskog centra za darovite - Centra izvrsnosti Varaždinske županije; mjesto popularizacije znanosti, darovitosti, kulture i turizma.

Otkako je Varaždinska županija 2020. godine postala vlasnik dvorca, krenulo se u sanaciju problema. Najprije je sanirano krovište, za što je utrošeno 450 tisuća kuna. Slijedi obnova vanjske stolarije. Riječ je o investiciji procijenjenoj na 1,5 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture i medija odobrilo je 450.000 kuna.

- Namjera nam je bila da se županijski vijećnici, ali i svi zainteresirani upoznaju sa trenutnim stanjem dvorca Šaulovec, kao i okolnim zgradama te stanjem okoliša. Može se konstantirati kako dvorac sam po sebi i nije u toliko lošem stanju, obzirom da u njemu dugo nitko nije bio. Međutim, pravo stanje će se ustanoviti tek kada se otvore zidovi i kada krene sanacija - rekao je predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

'U tijeku su hitne intervencije'

Prošle godine napravljena je restauracija osam komada namještaja, za što je utrošeno 80.000 kuna, a ona se ove godine nastavlja. Za tu namjenu planira se utrošiti 100.000 kuna u ovoj godini, pri čemu je 50.000 kuna osiguralo Ministarstvo. U dvorcu će, između ostalog, biti smješteni moderni praktikumi za STEM područje, učionice umjetničke tematike, kao i učionice znanstveno-tehničke tematike s pripadajućim kabinetima te velika višenamjenska dvorana za manje skupove, događanja seminare.

- U tijeku je izrada idejnog rješenja koje će biti gotovo do prvog kolovoza, a u rujnu će biti predstavljen poslovni plan ovog kompleksa. U ovom trenutku rade se hitne intervencije. Prošle godine to je bilo krovište, a sada je to vanjska stolarija s ciljem sprječavanja daljnjih šteta na objektu. U ovom trenutku imamo natječaj na koji smo se prijavili za projektnu dokumentaciju što se tiče energetske sanacije i rekonstrukcije same zgrade i čekamo povoljan ishod - rekao je pročelnik Miroslav Huđek.

Komentari