urbana mobilnost

eTV - Održana početna radionica projekta PopUpUrbanSpace: 'Za zeleni i održivi grad'

Objavljeno: 29.09.2023. 13:11

Zadnja izmjena: 29.09.2023. 13:11

Foto: Boris Matijašec, Ivan Katić

Danas je održana početna radionica projekta PopUpUrbanSpace u okviru Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021 - 2027 koji provodi razvojna agencija Sjever - DAN s inozemnim partnerima.

Glavni cilj projekta PopUpUrbanSpaces je omogućiti javnom sektoru i povezanim subjektima u funkcionalnim urbanim područjima gradova da potaknu promjene u ponašanju građana u prometu i pokrenu pomake prema pametnim i održivim oblicima urbane mobilnosti aktivnim, uključivanjem građana u testiranje inovativnih zelenih pristupa kao i digitalnih tehnologija, koristeći pristupe taktičkog urbanizma.

- Smisao ovog cjelokupnog projekta i cjelokupne transnacionalne suradnje je razmjena iskustva, razmjena znanja, tu smo sa državama iz okruženja, Italijom, Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Poljskom i Njemačkom, koji imaju iste takve probleme kao i mi u pitanju mobilnosti, jer to je trenutno jedan od najvažnijih segmentima s kojima se bavimo u agenciji i imamo niz projekata koji se bave tim pitanjima – rekao je u uvodu predsjednik uprave DAN Željko Bedeković.

'Dva velika benefita'

Općenito o projektu je govorio Danilo Čeh, vodeći partner iz Slovenije, dok se profesor Ante Klečina sa Sveučilišta Sjever dotaknuo o stanju urbane mobilnosti grada Varaždina. Gradonačelnik Neven Bosilj također je govorio o značaju ovoga projekta za grad.

- Ovo je jedan u nizu projekata koji idu u smjeru kud ova gradska uprava želi ići, a to je da budemo zeleni, održivi grad, da maknemo automobile u većoj mjeri sa gradskih ulica i da gradske ulice pretvorimo u bicklističke i pješačke zone. Grad Varaždin će imati dva velika benefita iz ovoga projekta; jedan je da ćemo izraditi kompletno strategiju urbane mobilnosti grada, a drugi benefit će biti što ćemo konačno Šenoinu ulicu, koja je već tri godine zatvorena za promet, dobit će pet do šest urbanih modula, gdje će biti posađena drva i okolo će biti klupice. Ta ulica će dobiti određen sadržaj kako bi bila pristupačnija svim našim šetačima - istaknuo je gradonačelnik.

Komentari