1.700 zahvata godišnje

Ravnatelj Poljak: Odjel za abdominalnu kirurgiju prvi će u bolnici imati uvjete za Klinički odjel

Objavljeno: 17.01.2024. 14:49

Zadnja izmjena: 17.01.2024. 14:56

Odjel za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin godišnje obavi 1.700 operativnih zahvata, a sve to iz ruku sedmero specijalista i subspecijalista abdominalne kirurgije.

Na Odjelu se obavlja širok raspon operativnih zahvata probavnog sustava, od jednjaka do završnog dijela debelog crijeva. Na varaždinskom Odjelu dva su fokusa interesa: onkološka kirurgija i barijatrijska kirurgija. Naime, godišnje se obavi gotovo 200 elektivnih operativnih zahvata tumora probavnog trakta, a sve više operacija se obavlja minimalno invazivnim tehnikama, odnosno laparoskopski, od tumora želuca do tumora debelog crijeva.

Od 2019. godine na Odjelu se započelo s izvođenjem barijatrijskih kirurških operacija, odnosno kirurškim liječenjem debljine, što varaždinsku Bolnicu također svrstava u jednu od svega četiri ustanove u Hrvatskoj koje se bave ovom vrstom kirurgije. Također, OB Varaždin je trenutna jedina ustanova koja sustavno izvodi i složenije barijatrijske procedure poput želučanog premoštenja.

- Zapravo se ne radi samo o liječenju debljine već se ovom kirurgijom uspješno liječe i dijabetes, povišen krvni tlak te druge popratne bolesti. Gotovo svi naši pacijenti nakon barijatrijske procedure više nemaju potrebe za lijekovima za dijabetes i visoki tlak. U konačnici osim gubitka viška tjelesne težine dobivate i godine kvalitetnog života - rekao je voditelj Odjela za abdominalnu kirurgiju Alen Pajtak.

'Prvi će imati uvjete'

Riječi pohvale na rad i rezultate cijelog tima Odjela za abdominalnu kirurgiju uputio je i Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

- Njihovi rezultati govore sami za sebe, a svakako treba spomenuti da je Odjel za abdominalnu kirurgiju prvi koji će u Općoj bolnici Varaždin imati uvjete za Klinički odjel - istaknuo je ravnatelj Poljak.

Komentari