Evo detalja

Turistička zajednica grada Varaždina udružuje hrvatske etno i world music festivale

Objavljeno: 20.10.2023. 09:11

Zadnja izmjena: 20.10.2023. 09:12

Foto: Turistička zajednica grada Varaždina

U Hrvatskoj je po prvi put pokrenuta inicijativa udruživanja etno i world music festivala, a osnivači su Turistička zajednica grada Varaždina, dvije ustanove u kulturi te četiri udruge.

Inicijativa je pokrenuta iz potrebe da se na području Hrvatske osvijesti postojanje festivala posvećenih tradicijskoj glazbi kao zasebnoj vrsti glazbe i glazbenim žanrovima koji aktualiziraju i moderniziraju tradicijsku glazbu, a to su upravo etno glazba i world music. Trenutni članovi inicijative su Turistička zajednica grada Varaždina sa Špancirfestom iz Varaždina, zatim E.T.N.O. KC iz Koprivnice, Kamičak Etno Festival iz Sinja, Krk Etno Fest: Put Kaštela, Metno Festival iz Makarske, Vrelo zvuka iz Zagreba i riječki festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno, koji organizira Hrvatski kulturni dom na Sušaku.

Predstavnici inicijative su sredinom listopada imali prvi sastanak u Ministarstvu kulture i medija gdje su ih primili Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti te Ivan Bede, voditelj Službe za izvedbene umjetnosti. Razgovaralo se o prepoznavanju etno i world music glazbe unutar postojećih programskih linija Ministarstva, o promociji etno i world music scene u Hrvatskoj te promociji domaćih izvođača u inozemstvu. Inicijativu su predstavljali Dorotea Solomun (Špancirfest), Jelena Tondini (Porto Etno) i Emir Fulurija (Vrelo zvuka).

Hrvatski glazbenici prate svjetske trendove, a trenutno je 40-ak domaćih izvođača orijentiranih upravo na spomenute žanrove te nastupaju upravo na domaćim festivalima uz, naravno, inozemne goste. Želja je postići kontinuirano međusobno umrežavanje te ostvariti razmjenu ideja koje bi pomogle razvoju svakog pojedinačnog festivala, ali i generalne etno i world music scene u Hrvatskoj.

Komentari