slovenski advent u varaždinu

FOTO U dvorištu Županijske palače družilo se, jelo i pilo po slovenski u društvu Antolić-Vupore, Martinčević i Paljaka

Objavljeno: 23.12.2017. 09:38

Zadnja izmjena: 23.12.2017. 11:35

Foto: Mirela Horvat

U okviru Adventa u Županiji, nakon nedavne humanitarne akcije u kojoj je građanima Varaždina te mnogobrojnim turistima dijeljena sarma, Vijeće slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije te Slovensko kulturno društvo Nagelj u suradnji s Županijom danas su za građane pripremili zanimljivo međunarodno druženje uz slovenske specijalitete i ples u društvu Barbare Antolić Vupore, Natalije Martinčević i Tomislava Paljaka.

Građani su danas u Atriju Županijske palače imali priliku upoznati slovenske tradicionalne specijalitete, a kako bi u potpunosti doživjeli slovenski folklor, atmosferu je pjesmom i plesom obogatila i kulturna skupina iz okolice Ptuja, a svoje zadovoljstvo druženjem dvaju naroda nije krila ni predstavnica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

-Ovo je prvi puta da Varaždinska Županija u suradnji sa slovenskom nacionalnom manjinom organizira 'slovenski advent'. To je zajednički kulturni prostor s puno sličnih običaja i jela, no ipak ima i nekih specifičnosti između slovenske i hrvatske tradicije, a ovakvim druženjem stvaramo zajdnički kulturni prostor Slovenaca i Varaždinaca jer se 'imamo radi' iako se u politici događaju ružne stvari - rekla je Antolić-Vupora.

Osim predstavnice Vijeća slovenske nacionalne manjine, i posebna savjetnica Natalija Martinčević je istaknula potrebu za više ovakvih i sličnih događanja u gradu.

- Ovo je dokaz da se brinemo za naše nacionalne manjine, a s obzirom da nas je dočekao proračun koji uopće nije imao predviđena sredstva za advent niti za bilo kakva događanja u okviru Županije, s puno dobre volje i kvalitetnog rada uspjeli smo u okviru mogućeg. Sljedeće godine predviđeno je puno kreativnih ideja i događanja, budući da sada imamo izglasani naš proračun - izjavila je Martinčević

U našoj fotogaleriji pogledajte djelić blagdanske atmosfere s druženja naših građana i susjeda Slovenaca.

 

 

Komentari