grad ludbreg

Ludbreg će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će otvoriti 'Newton sobe', evo detalja

Objavljeno: 02.11.2022. 09:56

Zadnja izmjena: 02.11.2022. 09:56

Kao prvi grad u Hrvatskoj, Ludbreg će uskoro dobiti Newton sobe, a riječ je o sobama u kojima se obrazovanje pruža u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike i to kroz inspirativno okruženje za učenje.

Newton sobe realizirat će se kroz projekt "Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području", ukupne vrijednosti 22,2 milijuna kuna. Jedan od najvećih projekata u povijesti Grada Ludbrega već je započeo s implementacijom i trajat će do kraja travnja 2024. godine kada se otprilike očekuje otvorenje Newton soba. Od spomenutog iznosa 85 posto financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

- Očekujemo da će u tom prostoru u novouređenim zgradama boraviti tokom tjedna djeca na različitim edukacijama i širiti znanje. Kroz ovaj projekt dovodimo jedan novi koncept obrazovanja djece, to je norveški sustav soba u kojem su Norvežani zapravo odlučili djeci na praktičan način prikazati zašto je matematika važna, zašto su fizika, kemija i biologija važne znanosti i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu. Temelj svake Newton sobe je zapravo matematika kao temeljna prirodna znanost i iz koje se izvlače smjernice za ostale znanosti. - rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg ovaj projekt provodi u suradnji s Osnovnom školom Ludbreg, Osnovnom školom Veliki Bukovec, Osnovnom školom Sveti Đurđ, Varaždinskom županijom, udrugom First Scandinavia i Međimurskim Veleučilištem u Čakovcu. Edukacija u Newton sobi je dinamična i raznolika, a prostor je prilagođen polaznicima svih dobnih skupina. Osim toga, Newton sobe trebaju biti prilagođene širokom spektru modula, što je i plan nastave u Newton sobi.

Komentari