teška godina za pčelare

POMOĆ PČELARIMA Novi Marof dodijelio potpore za očuvanje pčelinjih zajednica

Objavljeno: 04.12.2019. 14:13

Zadnja izmjena: 04.12.2019. 14:19

Kako bi pomogao pčelarima sa svoga područja u očuvanju pčelinjih zajednica kojima su naštetili nepovoljni vremenski uvjeti, Grad Novi Marof osigurao je 37 tisuća kuna.

Potpore je pčelarima u utorak podijelio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je istaknuo kako su potpore dodijeljene iz gradskog proračuna, iz fonda za poljoprivredu - S obzirom da je godina bila teška, a zima je blaga, doći će do velikog pomora pčela, pa smo odlučili pomoći našim medarima da održe pčelinje zajednice i sačuvaju ih od propadanja. Time podupiremo cijelu našu poljoprivredu budući da su pčele itekako važne kod oprašivanja u proljeće i to je direktna pomoć, ne samo pčelarima, već i voćarima i ostalim poljoprivrednicima - rekao je gradonačelnik.

Da je godina bila užasno teška rekao je predsjednik Pčelarske udruge Medarica Vlado Topolovec - Četrdesetak pčelara s područja grada ima više od 1200 pčelinjih zajednica i ova će im novčana pomoć itekako dobro doći. Pčelarska godina bila je katastrofa, za vrijeme paše imali smo kišno razdoblje, proljetne berbe meda uopće nije bilo, tek nešto malo bagrema. Uz te klimatske uvjete koji nisu pogodovali pčelarima, pojavile su se bolesti američka gnjiloća i varoa, tako da ne znam za iduću godinu što će ostati od naših pčela. - rekao je Toplovec, te dodao kako su se unatoč teškoj godini, pčelari iz udruge odrekli svaki po dvije staklenke meda koje će donirati dječjim vrtićima na području grada te Udruzi Sunce.

Komentari