NK VARAŽDIN - HNK RIJEKA

Samir Toplak najavio današnji sastav Varaždina: "Nije bitno tko počne, nego tko završava!"

Objavljeno: 12.06.2020. 09:04

Zadnja izmjena: 12.06.2020. 09:17

Jučerašnjim pobjedama Gorice i Hajduka protiv Intera i i Istre1961, izravnih rivala Varaždina u borbi za ostanak u HT Prvoj ligi, ostao je isti raspored na dnu prvenstvene ljestvice.

Današnji susret 28. kola HT Prve lige između Varaždina i Rijeke zato otvara mogućnost domaćima da, uz pozitivan rezultat, napreduju na prvenstvenoj ljestvici. Podsjetimo Varaždin i Inter dijele posljednje dvije pozicije sa 17 osvojenih bodova, dok Istra 1962 ima dva boda više.

Rijeka stiže u Varaždin nakon što je Dinamo pobijedio Varaždin 3:1, ali trener Varaždinaca Samir Toplak ne misli da je taj poraz ostavio dublji trag kod njegovih igrača.

- U psihološkom pogledu mislim da ne bi trebalo bit drame, a ukazali smo na greške. U utakmici smo radili prave pionirske greške, koje su nas koštale stabilnosti. Pogotovo u prvom poluvremenu i svakih 15, 20 minuta netko užasno teško kiksne. To moramo riješiti. Nije problem kada vas kvalitetna ekipa izigra ali primjer greške koju je napravio Jessie, ne smije se to dogoditi. Ne smije se niti prvi gol dogoditi. Ne smije se dogoditi takvo bezvezno uklizavanje kod penala. Iako kada sam gledao snimku, nisam siguran da li ga je dirao. Ali to uopće nije bitno jer je bio takav intenzitet da je i meni s klupe bilo apsolutno jasno da je to za kazneni udarac. I ja bi u tom trenutku svirao jedanaesterac, da sam bio sudac. Čak se i VAR nije oglasio. To su neke situacije koje ne smijemo davati protivniku. Ako smanjimo te individualne pogreške onda će biti i puno manje šansi za protivnika. S tim da Rijeka jako malo daje. Stane ih se u blok pet – tri. To je izuzetno dobro iskomponirano u fazi obrane a jako su strpljivi u fazi napada. Ne stvaraju puno prilika, ali su jedan automatizam koji je sada došao do visokog nivoa u kojem je Čolak izuzetni egzekutor. Puno radi za momčad i imaju širinu. U prošloj utakmici uveli su Pavičića i Murića, top igrače, i to se onda vidi. Moram priznati da smo i mi s tri izmjene u poluvremenu napravili dobar pomak. Dobro je da imamo širinu i igrači nemaju toliki umor. Sigurno ćemo koristiti puno igrača.

Koliko vam u ovom trenutku znači da možete, prema novom pravilu, izmijeniti u utakmici čak pet igrača?

- Puno, nikada ne bih po prijašnjim pravilima tri izmjene, jer uvijek si trebao imati jednu rezervnu. Ovo je super. Iako sam svjestan da je kvalitetnijim ekipama to još više super i da mogu imati još više pomaka u igri. Ne radim izmjenu radi izmjene, ali kod 2:0 za Dinamo nismo bili na nivou i morali smo ići na šok terapiju. I nisu ušli igrači koji nisu imali minutažu, već oni koji su bili na vagi za startnu postavu. Imamo nešto za što se možemo uloviti, samo da nas ozljede zaobiđu. Da nam se Tkale oporavi i mali Matej, koji daje agresiju i ritam. Ali nema veze imamo deset utakmica oporavit će nam se igrači. Bit će još kartona ali samo da nema težih ozljeda. Za utakmicu, dvije uvijek ćemo nešto iskemijati.

Kako stoji s ostalim igračima koje imate u kadru, u kakvoj je formi npr. Jamal?

- Jamal je sto posto spreman, odradio je fiziku ali u ovom trenutku nije u prvom planu. Imam igrače koji su prošli kompletan program, mora bit strpljiv, mora čekati. Znam gdje trebam koristiti tip igrača kao Jamal. On je agresivni defanzivac, koji neće puno prema naprijed donijeti ali može donijeti agresivnost i stabilnost u fazi obrane. Kao što je bilo protiv Dinama kada smo imali 1-2 sustav u vezi, onda bi on mogao koristiti.

Što se tiče današnjeg sastava, tko će biti u prvoj jedanaestorici a tko će ući kao zamjena? Drožđek ima tri žuta i ne može nastupiti, Jessie, Kolarić i Tkalčić su ozlijeđeni. 

- Teklić će sigurno početi, jer u vezi nemamo trenutno igrača. On je i doveden da rješava utakmice. Razgovarao sam s njim svjestan je svega, malo neke stvari mora ubrzati i pojednostaviti i onda će to imati smisla. U napadu će početi Obregon ili BenkoPosavec se  vraća umjesto Drožđeka i imam još nekoliko dilemica. Vidjet ćemo za drugog zadnjeg veznog i desnog krilnog. Petko nam je izgleda izgorio ali on je dobar igrač i onaj koji može rješavati utakmice. Ne želim niti njega pokopati, moram još vidjeti. Devedeset minuta je dugo i nije bitno tko počne, nego tko završava.

Susret Varaždina i Rijeke počet će u 18,55 sati, a igra se još uvijek bez gledatelja.

 

Komentari