priopćenje za medije

Vijećnici HDZ-a Općine Jalžabet: 'Ne podržavamo proračun koji je opasan i zaustavlja razvoj'

Objavljeno: 29.12.2023. 09:20

Zadnja izmjena: 29.12.2023. 09:25

Vijećnici HDZ-a u Općinskom vijeću Općine Jalžabet nisu podržali izglasavanje proračuna za narednu godinu jer kako navode, zaduženje predviđeno proračunom će onemogućiti daljni razvoj Općine.

HDZ-ovi vijećnici istaknuli su tri razloga zbog kojih, kako kažu, prijedlog proračuna predstavlja opasnost. Kao prvi razlog, vijećnik Josip Križanić, naveo je kako Općina u mandatima HDZ-ovih načelnika nije bila zadužena, a provodili su se projekti vrijedni milijune eura.

- Uz to, prilikom primopredaje vlasti na računu Općine ostavljen je iznos od 4 milijuna kuna. Ne možemo podržati prijedlog načelnika da se Općina zaduži za dogradnju dječjeg vrtića u iznosu od 1,7 milijuna eura, odnosno 13 milijuna kuna jer tako može svatko graditi vrtić. Niz općina izgradio je vrtiće sredstvima Europske unije i nacionalnih natječaja – rekao je Križanić.

Kao drugi razlog naveo je izbacivanje stavke stanogradnje za mlade obitelji iz proračuna, a treći razlog Križanić ističe izgradnju područnog dječjeg vrtića u Kelemenu umjesto kojeg se planira izgradnja vrtića na mjestu gdje su se trebali graditi stanovi. Na kraju, poručio je aktualnom načelniku da manje razmišlja o svojoj političkoj budućnosti, nakon što je odustao od Reformista i obukao novi politički kaput, a da se više posveti vođenju općine.


Cjelovito priopćenje Županijske organizacije HDZ-a donosimo u nastavku: 

Vijećnici HDZ-a u Općinskom vijeću Općine Jalžabet nisu podržali proračun za 2024. godinu, a odluku općinskog vodstva i načelnika o zaduženju smatraju opasnom jer će na dulje vrijeme onemogućiti provođenje projekata, odnosno daljnji razvoj Općine.

Uz zaduženje koje će na dulji period onemogućiti bilo kakav razvoj općine te provođenje projekata, u HDZ-u navode tri ključna razloga zbog čega ovakav prijedlog proračuna predstavlja ozbiljnu opasnost za daljnji razvoj općine Jalžabet.

- Prvi razlog je što su se u mandatima dvaju bivših načelnika iz redova HDZ-a na području općine provodili projekti vrijedni milijune eura, ali sama Općina nikada nije bila zadužena niti jednu lipu, već je pronalazila druge načine financiranja projekata. Uz to, prilikom primopredaje vlasti na računu Općine ostavljen je iznos od 4 milijuna kuna. Ne možemo podržati prijedlog načelnika da se Općina zaduži za dogradnju dječjeg vrtića u iznosu od 1,7 milijuna eura, odnosno 13 milijuna kuna jer tako može svatko graditi vrtić. Niz općina izgradio je vrtiće sredstvima Europske unije i nacionalnih natječaja – pojasnio je predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Jalžabet i vijećnik u Općinskom vijeću Josip Križanić te postavio pitanje od kakvog će to materijala i za koliko djece biti već drugi put dograđen dječji vrtić za 2,2 milijuna eura, odnosno 16,5 milijuna kuna.

- Znamo da je nedavno Općina Kneginec za 14 milijuna kuna izgradila u potpunosti novi dječji vrtić za 240 mališana u Knegincu, a aktualna će vlast u Jalžabetu zadužiti mještane općine za veći iznos, kako bi krenula drugi put u dogradnju vrtića – upozorio je Križanić.

Dodao je kako je drugi razlog zbog kojeg vijećnici HDZ-a nisu podržali proračun što je u potpunosti izbačena stavka stanogradnje za mlade obitelji.

- Aktualna vlast upravo je za tu vrstu stanogradnje govorila kako će ubrzo početi i za koju je izrađena projektna dokumentacija te je gotova građevinska dozvola, a trebala je biti baš na mjestu na kojem će se dograditi vrtić. Tjeramo li mi na taj način naše mlade ljude da stanove kupuju u Ludbregu, Varaždinu ili Cestici – upitao je vijećnik Križanić te naveo i treći razlog zbog kojeg nitko tko želi dobro Općini Jalžabet nije mogao podići ruku za proračun.

- Zbog ravnomjernog razvoja općine predlagali smo da se izgradi područni dječji vrtić u Kelemenu na zemljištu uz školu, za što smo dobili suglasnost Varaždinske županije. Na taj bi način mještanima Jakopovca, Kaštelanca i Kelemena dugoročno smanjili troškove prijevoza i gubitka vremena za dovođenje djece u vrtić, a prostor u Jalžabetu bi i dalje ostao za spomenutu stanogradnju – zaključio je Križanić te poručio aktualnom načelniku da manje razmišlja o svojoj političkoj budućnosti, nakon što je odustao od Reformista i obukao novi politički kaput, a da se više posveti vođenju općine i mještanima koji to očekuju od njega.

Klub vijećnika HDZ-a u Općinskom vijeću Općine Jalžabet

Komentari