zabrinjavajući podaci

KATASTROFALNA SITUACIJA U 10 godina Hrvatska je izgubila više od 54 000 učenika, a županija u 2 godine čak 10 razreda!

Ravnatelj GPRS Zoran Hajek

Objavljeno: 16.11.2017. 13:17

Zadnja izmjena: 16.11.2017. 13:55

Foto: Luka Šalamun

Situacija po pitanju broja učenika i razrednih odjela u osnovnim školama Hrvatske, pa i naše županije je kritična s obzirom na drastičan pad broja učenika. Evo što pokazuju i brojke po tom pitanju od školske godine 2007./2008. do 2016./2017.

Kako bismo saznali točan podatak koji jasno ocrtava spomenutu zabrinjavajuću situaciju u našem obrazovnom sustavu, zaputili smo se u Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu gdje smo s ravnateljem Zoranom Hajekom popričali o problemu i koji nam je tom prilikom iznio uistinu alarmante podatke i poručio da je situacija zaista katastrofalna i da problem treba rješavati na razni države.

Drastičan pad broja učenika u zadnjih 10 godina...

Prema podacima iz službenih Školskih novina, u deset godina, od školske godine 2007./2008. pa do 2016./2017. na razini Hrvatske broj učenika smanjio se za nevjerojatnih 54 138 što je kao da se ukinulo 36 škola i 900 razrednih odjela. Prema podacima dobivenim od ravnatelja Hajeka, Varaždinska županija ima oko 1800 osnovnoškolske djece, a raspisano je 2300 upisnih mjesta u srednje škole. Prije tri, četiri godine bilo je 2100 djece, što znači da smo u samo dvije godine izgubili 10 razrednih odjela, a na državnoj razini danas je samo 39 000 djece po generaciji.

Previše upisnih mjesta, a premalo djece...

Navedeni podaci ukazuju na problem drastičnog pada broja osnovnoškolskih učenika što se izravno reflektira na problematičnu situaciju u srednjoškolskom obrazovanju, kako u cijeloj zemlji tako i u Varaždinskoj županiji. Naime, Ministarstvo na pritisak osnivača dopušta raspis znatno većeg broja slobodnih mjesta od raspoloživog broja učenika osmih razreda pa se nerijetko događa da pojedine srednje škole ne uspiju upisati određena zanimanja, osobito deficitarna obrtnička zanimanja za koja postoji slabi interes, čime se ne uspijeva formirati razredni odjel, dok je istovremeno zbog ukidanja bodovnog praga preveliki pritisak na ekonomsku i medicinsku školu te gimanzije.

Ministarstvo ukida neka zanimanja...

Problem je tim veći ako znamo da ukoliko se dogodi da dvije godine za redom škola ne uspije upsati učenike za određeno zanimanje, Ministarstvo to zanimanje ukida, a takav slučaj je primjerice u Varaždinskoj županiji s limarima, tesarima i mesarima, zanimanjima za koje gotovo da ne postoji interes učenika, unatoč tome što su to neizostavna i potrebna zanimanja no neka od njih i premalo plaćena.

Komentari