strahonja računao prihode

Čehok: "Županijska vlast se treba ozbiljno zapitati za turističke rezultate"

Objavljeno: 07.05.2018. 18:33

Zadnja izmjena: 07.05.2018. 19:16

Foto: Luka Šalamun / Arhiva

Vjeran Strahonja na prošloj sjednici Gradskog vijeća je zatražio podatke o naplaćenim iznosima poreza na potrošnju i korištenje javnih površina tijekom 2017. godine, a u odnosu na godinu ranije. Danas je na temelju istih zaključio da manifestacije za koje se izdvajalo iz proračuna (Europsko rukometno prvenstvo npr.) nisu doprinjele proračunskim prihodima...

„Porezi na korištenje javnih površina su pali ili se lošije naplaćuju. Možda stoji da se naplaćuju u drugim dijelovima godine. Međutim, puno je važniji porez na alkoholna i bezalkoholna pića, gdje je 30 tisuća kuna razlike. Dakle, ne stoji objašnjenje da takve manifestacije bitno utječu na porast turističkog prometa, niti da je to snažna promidžba koja godinu kasnije donosi porast turizma“, ustvrdio je Strahonja. Čehok mu je odgovorio da je statistika „velika laž, ako joj se pristupi kreativno...“.

"Županijska vlast se mora ozbiljno zapitati"

„Tih 30 tisuća kuna povećanja vam je tri posto poreza, što znači da je ukupno povećanje bilo znatno veće. Niste uzeli druge pokazatelje: broj dolazaka, noćenja, itd. Kada bismo na tako uski način gledali što je isplativo (što neposredno koristi), onda bismo morali reći da gotovo ništa nije isplativo“, dodao je Čehok, a onda se dotaknuo turizma na području Varaždinske županija, referirajući se na nedavno objavljeni podatak – da isti zaostaje za Zagorjem i Međimurjem.

„Mi ljudi se moramo ozbiljno zapitati, prije svega županijska vlast. Ne želim prozivati nikoga, ali mi, uz jedan Trakošćan, Ludbreg, Varaždinske Toplice i dragulj Varaždin, imamo lošije rezultate. Meni to nije jasno! Prema tome, bilo kakvo ulaganje u promidžbu Varaždina je dobrodošlo“, zaključio je Čehok, dodavši da bi bili „bedasti“ da se u takve manifestacije nisu uključili, s obzirom da Hrvatska turistička zajednica ulaže samo u morski turizam, što je vidljivo već prema objavljenom promotivnom spotu.

HNS-ov Dejan Težak zatražio je da gradska uprava ugovor vezan uz održavanje rukometnog prvenstva proslijedi ministarstvima financije i uprave, na mišljenje...

Komentari